Deloskop izpostavlja: Retrospektivna razstava Vlaste Zorko

Umetnostna galerija Maribor. 30. 3., ob 19. uri.

Objavljeno
29. marec 2018 21.48

V Umetnostni galeriji Maribor bodo nocoj ob 19. uri odprli prvo veliko retrospektivno razstavo mariborske kiparke Vlaste Zorko.

Kustosinja razstave Breda Kolar Sluga je zapisala, da želijo ovrednotiti in predvsem ohraniti umetničin izjemen opus, ki obsega več kot 50 realizacij v javnem prostoru (od tega 35 v Mariboru), najmanj 110 portretov in več kot 1000 malih plastik. Razstava hkrati odpira mnoga še vedno aktualna vprašanja, med njimi status ženske v današnji družbi.

Med fenomeni izpostavljajo dva: kiparki je uspel prodor v javni, pretežno moškim naklonjen prostor, hkrati pa se je umaknila v svoj prostor, kjer je vseh šest desetletij posvetila izključno enemu motivu − upodobitvi žensk, kar je redko ne le v našem, temveč tudi v svetovnem prostoru.

Vlasta Zorko (Maribor, 1934) spada med vidnejše slovenske kiparke druge polovice 20. stoletja. Študij kiparstva je končala leta 1959 na Akademiji upodabljajočih umetnosti v Ljubljani pri prof. Zdenku Kalinu. Kot profesorica likovne vzgoje je delala na OŠ Angela Besednjaka, na današnji II. gimnaziji in predavala plastično oblikovanje na Pedagoški akademiji v Mariboru. Od leta 1972 je delala kot svobodna umetnica. Je prejemnica več štipendij, z lanskim letom pa tudi dobitnica Glazerjeve nagrade za življenjsko delo.

Ob razstavi napovedujejo v soboto, 31. 3., ob 11. uri vodstvo s kustosinjo Bredo Kolar Sluga, 14. 4. ob 11. uri pa odprtje razstave del iz zbirke UGM po izboru Vlaste Zorko.