Deloskop izpostavlja: Risbe Giambattista Tiepola

Narodna galerija, Ljubljana. Odprtje razstave nocoj, 31. 5., ob 19. uri.

Objavljeno
30. maj 2017 19.55
M. V.
M. V.

V Narodni galeriji bodo med 1. junijem in 3. septembrom na ogled risbe italijanskega slikarja Giambattista Tiepola iz zbirk Civici Musei iz Trsta.

Giambattista Tiepolo (Benetke, *1696, Madrid, †1770) je bil vplivna osebnost na prizorišču likovne ustvarjalnosti 18. stoletja in eden najpomembnejših poznobaročnih slikarjev. Kot pravijo v galeriji, je enako spretno obvladal fresko, oljno slikarstvo, grafiko in risbo, majhen in veliki format, svetlobo in sence. Za njegovo umetnost so bili značilni prostorski iluzionizem, svojevrstna interpretacija mitoloških in literarnih motivov in pripovednost.

V Narodni galeriji bo na ogled reprezentativni izbor 77 risb iz neprecenljive tržaške zbirke, ki predstavljajo najboljši vpogled v bogastvo Tiepolovih tehničnih in slogovnih rešitev ter v njegovo razmišljanje in delovanje. Predstavljeni motivi zajemajo iz sveta antične in iz sodobne literature, iz Svetega pisma in narave pa tudi iz vsakdanjega življenja.

Odprtja razstave se bo udeležil dr. Giorgio Marini, veliki poznavalec Tiepolovega dela in kustos v galeriji Uffizi v Firencah. Razstavo bodo spremljala vodstva, predavanje dr. Alda Milohnića Tiepolo in Commedia dell' arte, risanje pred Tiepolovimi risbami in ustvarjalne delavnice za otroke in družine. Načrtujejo tudi obisk Vidma ter ogled zgodnjih slik in fresk, ki jih je slikar ustvaril v tem mestu.