Deloskop izpostavlja: Svetlobna gverila v Botaničnem vrtu

Ljubljana, Botanični vrt. Od 24. 5. do 4. 6. med 21.30 in 23.30.

Objavljeno
23. maj 2016 14.20
M. V.
M. V.

S sinočnjim odprtjem svetlobnih instalacij domačih in tujih ustvarjalcev se je v Botaničnem vrtu začel drugi del mednarodnega festivala Svetlobna gverila. Do 4. 6. bo naravno okolje vrta vsak večer med 21.30 in 23.30 dopolnjevala vrsta svetlobnih instalacij.

Švicarska umetnica Sophie Guyot se predstavlja z morjem cvetlic, izdelanih iz reciklirane plastike in opremljenih s svetili LED, ki ustvarjajo iluzijo svetlečega travnika. Marko Batista s pomočjo svetlobe razkriva pravljični svet mikroskopsko majhnih živali. Študentke ALUO so v Botaničnem vrtu postavile laboratorijsko gojišče MDXV, ki ponazarja strogo nadzorovano in sintetično proizvodnjo »živih« bitij. Nizozemska umetnica Tamar Frank se pri svoji interaktivni instalaciji navdihuje pri kresničkah. Na ogled so še tri prostorske instalacije študentov fakultete za arhitekturo ter svetlobna instalacija Čarobni gozd, rezultat delavnice najmlajših ustvarjalcev.

Med 2. in 4. junijem napovedujejo v večernih urah gostovanje nemškega umetniškega kolektiva RaumZeitPiraten s serijo svetlobnih skulptur, ki tematizirajo idejo parazitskih oziroma simbiotičnih odnosov v naravi. janezjanez