Deloskop izpostavlja: Tesla Award: Plateauresidue

Mestni muzej Ljubljana. 8. 11., od 18.00.

Objavljeno
07. november 2017 16.59
M. V.
M. V.

MoTa – Muzej tranzitornih umetnosti napoveduje odprtje razstave umetniškega dvojca Plateauresidue (Eva Pavlič Seifert in Aljaž Celarc), prvih prejemnikov nagrade tesla, ki sta v sklopu nagrade razvila projekt Ex Topia.

Odprtje razstave v Mestnem muzeju Ljubljana bodo nocoj ob 18. uri pospremila predavanja avtorjev in raziskovalcev ter AV-performans intermedijske umetnice Robertine Šebjanič.

Kot pravijo v muzeju, je projekt Ex Topia namenjen raziskavi splošne človeške pasivnosti, ki hromi celovit odziv na globalno segrevanje. Izhodišče raziskave je osredotočeno na izginjanje Triglavskega ledenika, pri čemer so v središče postavili interaktivne estetske strategije, po katerih raziskujejo posameznikovo odzivanje na spreminjajoče se pokrajine.

Projekt vodita Aljaž Celarc, geograf in umetnik, in Eva Pavlič Seifert, umetnostna zgodovinarka in likovna teoretičarka. Njuno delo se dotika področij ekologije, umetnosti, oblikovanja in znanosti z uporabo in preseganjem specifičnih značilnosti z vsakega področja v novoustvarjen vizualni izdelek.

Tesla je nova slovenska nagrada, ki se osredotoča na nove, progresivne umetniške forme, tako imenovano transdisciplinarno ali interdisciplinarno umetnost. Nagrada izbranemu umetniku zagotavlja optimalne možnosti za raziskovanje, razvoj, produkcijo in predstavitev novega umetniškega dela pod mentorstvom MoTA – Muzeja tranzitornih umetnosti iz Ljubljane.