Deloskop izpostavlja: Žarko Bašeski v Kibla Portalu

Maribor, Kibla Portal, 18. 3., ob 17. uri.

Objavljeno
17. marec 2017 18.31

Po sinočnjem odprtju razstave Aktiviranje receptorjev s predstavitvijo vseh dostopnih hiperrealističnih skulptur makedonskega kiparja Žarka Bašeskega v galeriji Kibla Portal napovedujejo nocoj ob 17. uri javno vodstvo z avtorjem.

Hiperrealizem se je v Evropi in Ameriki pojavil konec sedemdesetih let, slike in skulpture, ustvarjene v tej maniri, pa spominjajo na visokoločljive fotografije. Hiperrealistični kipi, ponavadi iz poliestrov, natančno ustvarjajo iluzijo realnosti in zahtevajo visoko raven tehnične virtuoznosti.

Bašeski, kipar in profesor na Fakulteti za likovno umetnost v Skopju, jih je začel ustvarjati po letih abstraktnega kiparstva in instalacij in po obdobju, ko so njegove skulpture vse bolj dobivale figuralno formo.

Leta 2011 je predstavljal Makedonijo na beneškem bienalu in od takrat se njegova pot strmo vzpenja. Avtor se težko odziva vsem vabilom, ki jih prejema iz svetovnih galerij, kajti na leto lahko naredi največ dve skulpturi. Obe najnovejši bosta premierno razstavljeni v Mariboru.

Bašeski razstavlja po vsem svetu, njegove monumentalne bronaste skulpture pa krasijo številne makedonske trge. Pri nas se je prvič pojavil na skupinski razstavi MIG 21 – Migracijsko interdisciplinarno gibanje leta 2016 v Mariboru.

Razstava bo na ogled do 31. maja od torka do sobote med 15. in 19. uro.