Do Mirója v Albertino

V enem osrednjih dunajskih muzejev od danes izbor okoli stotih Mirójevih slik, risb in objektov.

Objavljeno
11. september 2014 14.39
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Program dunajske Albertine bo danes prišel do enega osrednjih imen likovne umetnosti minulega stoletja, Španca oziroma Katalonca Joana Mirója (1893–1983). Do predstavitve njegovih del iz številnih pomembnih umetnostnih zbirk iz mednarodnega prostora z naslovom Od Zemlje do neba (Von der Erde zum Himmel).

Miró je eno vodilnih imen slikarstva v času preobratov k nadrealizmu in abstrakciji. Študiral je v rojstni Barceloni, na tamkajšnji Šoli lepih umetnosti in Akademiji Galí, v francoski nadrealizem pa je vstopil po cézannovskih, fauvističnih in kubističnih začetkih, na katere sta vplivala tudi katalonska ljudska umetnost in srednjeveška romanika.

Kot pri mnogih drugih slikarjih je bil tudi pri njem prelomen Pariz, kamor se je preselil leta 1920 in kjer je sodeloval na vseh najpomembnejših razstavah nadrealistov. Razvil je zanj značilno svobodno, kaligrafsko igro abstraktnih form in barv, zaradi katerih ga je André Breton označil za najbolj nadrealističnega med vsemi pripadniki gibanja.

V Albertini napovedujejo izbor okoli stotih njegovih slik, risb in objektov, s katerimi bodo, kot zapišejo, izpostavili poetične lastnosti v njegovem opusu. Miröjev opus nasploh preveva občutek za lahkotnost in spontanost, za otroško navdušenje nad vsem.

Razvil je poetični slikarski jezik, ki ga je zaradi svojevrstne magičnosti in univerzalnosti težko zgrešiti, svoja platna pa je ob značilni abstrakciji naselili tudi z motivi zvezd, lun, kometov, ptic, insektov, oči ali žensk.