Dva ducata let samotnih

Bojana Križanec v Galeriji Kvartirna hiša predstavlja opus malih plastik s temo, ki ostaja njen večni motiv

Objavljeno
08. junij 2017 16.49
Brane Piano
Brane Piano
Celje - Z Osamelci je kiparka Bojana Križanec naslovila razstavo kiparskih del, ki so ob njenem drugem umetniškem ustvarjanju vzporedno nastajala vse od časov njenega študija kiparstva in keramike na šoli za uporabno umetnost v Ljubljani, do danes pa je opus zrasel v osupljivo obsežno serijo majhnih in izvirnih figuralnih podob.

»Zgovorni glineni izdelki skušajo s svojo metaforičnostjo prikazati različna čustva in duševna stanja, se sprašujejo o vsakdanjih in tudi neizgovorjenih vprašanjih. V razmerju, ki se kaže med figuro in predmetom so ujete prispodobne kompozicijske rešitve, s katerimi umetnica nagovarja občinstvo. Skozi Osamelce, ki so v zgodnjem obdobju ustvarjanja delovali melanholično, osamljeno, sedaj pa precej bolj optimistično in šaljivo, se zrcali kiparkin razvoj na idejnem področju,« pravi o Osamelcih umetnostna zgodovinarka Tanja Kerić.

Bojana Križanec v celjski galeriji v Gosposki ulici resda razstavlja predvsem novejša dela iz serije Osamelcev, ki so nastala v zadnjih letih ali celo v mesecih pred postavitvijo razstave in imajo zaradi tega svoje toliko bolj namensko sporočilnost kiparkine današnje percepcije sveta in odnosov med ljudmi okoli sebe. Ne manjkajo pa tudi Osamelci iz najzgodnejšega obdobja in lok rasti, razvoja in tudi osebnosti Bojane Križanec je tako razpoznaven in jasen.

Kiparka, ki živi in ustvarja na relaciji Celje-Rogatec, je zadnja leta izjemno dejavna tudi v razstaviščih. Šele dva meseca tako minevata od zaprtja njene prejšnje razstave v mariborski galeriji artKIT z naslovom Prihodnost je zdaj, ob kateri je dejala: »Leto 2050. Kaj nas čaka v 'viziji' slovenske vlade in njeni daljni prihodnosti? Bomo ustvarjali številne uspešne zgodbe? Ljudje smo največje bogastvo, smo inovativni in ideje spreminjamo v dejanja. Vizija, ki jo je objavila vlada deluje utopično, vsaj glede na to, da se socialno stanje posameznika slabša, nestrpnost do soljudi pa je vse večja. Korupcija je v vseh vejah življenja. Ljudje se staramo. Kako lahko vemo kaj bo leta 2050, če ne vemo, kaj bo jutri?«