Izbrani prispevki k likovni matrici

Razstava: kritiki predstavljajo najbolj vplivne domače matrične grafike

Objavljeno
26. december 2016 10.01
Iskanje matrice
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - Milena Koren Božiček in Monika Ivančič Fajfar sta kustosinji razstave Iskanje matrice v Galeriji Velenje, ki bo na ogled do 28. januarja. Spet, kakor že enajsto leto zapored, je decembrska tematska razstava nastala v sodelovanju s Slovenskim društvom likovnih kritikov. Dodana vrednost velenjskih razstav, ki jih vsakič odprejo decembra in so v galeriji odprte do konca januarja, je ob umetniški kakovosti tudi njihova edukativnost ali, če povemo drugače, kritiški jagodni izbor na zastavljeno temo. Tematske razstave vsakič predstavijo različne žanre in tehnike vizualne umetnosti.

Letos so si v Velenju za temo izbrali grafiko, natančneje, vlogo matrice kot predloge za izdelavo grafike in 17 likovnih kritikov, povabljenih k izboru najznačilnejših del oziroma najvplivnejših domačih likovnih umetnikov, ki so se ukvarjali (tudi) z grafiko, se je moralo vprašati, kakšna je vloga matrice oziroma pomen matrice v grafiki.

Matrica je predloga, ki je lahko izdelana z različnimi tehnikami - vrezovanjem, dolbenjem ali jedkanjem najrazličnejših materialov. Praviloma je z matrico mogoče izdelati le manjše število odtisov in sicer z ročnim tiskanjem ali s pomočjo tiskarske stiskalnice. Pri tem v celotnem postopku, torej od izdelave matrice, do odtisa in morebitne kasnejše opreme grafike umetnik vse izdela sam, rezultat pa je izvirni grafični list.

Na velenjski razstavi se predstavlja 33 slovenskih avtorjev z grafikami, ki so nastale sredine prejšnjega stoletja do danes. Likovni kritiki so izbrali od enega do tri avtorje, za katere so mnenja, da so pomembno prispevali k razvoju grafike ali so kako drugače zanimivi v zvezi z zadano temo - vlogo matrice v grafiki.

V Galeriji Velenje so na ogled dela umetnikov kot so Bogdan Borčič, Danijel Demšar, Vesna Drnovšek, Črtomir Frelih, Samuel Grajfoner, Danilo Jejčič, Boris Jesih, Duša Jesih, Alenka Koderman, Gani Llalloshi, Vladimir Makuc, Adiana Maraž, Živko Marušič, Nataša Mirtič, Ivo Mršnik, Valentin Oman, Janko Orač, Oliver Pilić, Veno Pilon, Marjan Pogačnik, Arjan Pregl, Branimir Ritonja, Lojze Spacal, Zora Stančič, Mitja Stanek, Sanja Stropnik, Helena Tahir, Klavdij Tutta, V.S.S.D., Franko Vecchiet, Aleksandra Zalokar, Mojca Zlokarnik in Nika Zupančič.