Jakopičeva nagrajenca skupaj

V Galeriji Velenje so na razstavi združili Tino Dobrajc in Uroša Potočnika

Objavljeno
11. april 2016 21.01
Brane Piano
Brane Piano
Velenje - V Galeriji Velenje so razstava dvojic, torej skupne razstave po dveh umetnikov, eden izmed tradicionalnih konceptualnih predstavitev preseka, nasprotij ali ujemanja ustvarjalcev že vrsto let. Tokrat se na skupni razstavi Kruha in iger predstavljata Tina Dobrajc in Uroš Potočnik. Eden izmed razlogov je ta, da sta lani oba prejela Jakopičevo priznanje.

O drugem razlogi za skupne nastop kustosinja razstave Milena Koren Božiček pravi: »Njuna skupna predstavitev podkrepljuje njuno povsem slučajno osredotočenost na izhodišče, ki je povezano z Gustavom Courbetom, angažiranim velikanom slikarstva 19. stoletja. Oba sta ob tem vrhunskem slikarju spontano aktivirala svoja sorodna čutenja in delovanja v tematskem, ikonografskem izboru ter v posebnih značilnostih prostora, ki so aktualna v njunem bivanju in delovanju.«

O delih Tine Dobrajc je mogoče reči, da v njih povezuje generacijsko izročilo svojih pred(hod)nikov s sodobnimi odzivi na aktualnosti današnjega časa, kr emotivno povezuje s preteklostjo. »Spominjanje na otroštvo, medsebojne odnose in odraščanje je prevladujoča iniciacija njenih razvijanj v podobe, ki niso nostalgične, ampak manifestativne. Spontanost odzivanja na navidezno resničnost osebnih vtisov preko slike ozavesti mehanizme naše percepcije,« pravi Koren Božičkova.

O Urošu Potočniku pa kustosinja razmišlja drugače: »Potočnik je ustvarjalec avtentičnega občutka, uživanja in temeljitih razmišljanj v in o svojem delu. Ne išče motivov, enostavno živi med njimi. Njegovo slikarstvo je spontano in iskreno. Čar njegovih sprememb je v tehničnih in tehnoloških niansiranjih, ki jih spontano povezuje in pretvarja na slikovnih površinah. Kompleksnost njegovega dojemanja, snemanja in transformiranja v aktualizirane podobe je večplastna. Čeprav so rezultati njegovega ustvarjanja na videz tradicionalne, klasične podobe, je hkrati že ob bežnem pogledu nanje mogoče strniti spoznanja, da imamo opraviti s pronicljivim in kompleksnim ustvarjalcem in prav takimi produkti.«

Če skušamo povleči med obema vzporednice, pa je mogoče ugotoviti, da se tako Tina Dobrajc kot Uroš Potočnik v svojih delih izrazito posvečata manifestativnemu sporočanju tistega, kar opazita in začutita. Razstava v Galeriji Velenje bo na ogled do 21. maja.