Ljubljanski Cyanometer navdušil na Poljskem

Instalacija Martina Briclja Barage, ki odraža dogajanje na nebu, je med nagrajenimi projekti 17. Bienala WRO v Vroclavu.

Objavljeno
29. maj 2017 14.40
V. U.
V. U.

V poljskem Vroclavu je na ogled 17. izdaja Bienala WRO, osrednja prireditev v državi na stičišču sodobne umetnosti, medijev in komunikacijskih strategij. Kot so sporočili iz tukajšnjega Muzeja tranzitornih umetnosti MoTA, je lep uspeh na njem požel tudi njihov projekt, ki je sicer prebivalcem in obiskovalcem Ljubljane dobro znan iz vsakdana.

Namreč monolit Cyanometer, ki na trgu v Ajdovščini s svojo zrcalno površino odraža dogajanje na nebu nad prestolnico, hkrati pa meri modrino neba in kakovst zraka ter vse to pošilja v spletni arhiv.

Na povabilo organizatorjev poljskega bienala so ga postavili tudi v Vroclavu, kjer je pristal med nagrajenimi projekti. Žirija v sestavi Véronique Godé, Agnieszka Gratza, Alessandro Ludovico, Adam Mazuri in Klio Krajewska mu je podelila tudi nagrado kritikov in urednikov umetniških revij. Poleg Martina Briclja Barage, njegovega avtorja, pa sta posebno omembo prejela tudi umetnika Nika Oblak in Primož Novak.

Elegantno opozarjanje na težave

Žirija je svojo izbiro utemeljila: »Cyanometer je oblikovan kot eleganten vmesnik, ki nagovarja pereč ekološki izziv onesnaženosti zraka, z referenco na znanstveno fantastiko. Kot dinamična, nenehno spreminjajoča se skulptura se sočasna ozira v prihodnost in preteklost.«

Cyanometer Martina Briclja Barage je bil v Ljubljani sprva postavljen kot del lanskega programa Zelene prestolnice, občinarji pa so se zatem odločili, da ga bodo obdržali za stalno. Njegova spletna stran trenutno ne kaže le ljubljanskega vremena, pač pa tudi tisto v največjem mestu Šlezije.

Osrednji del modrega monolita tvori de Saussurov barvni krog, sestavljen iz 53 odtenkov modre, od najsvetlejše do najtemnejše, ki jih lahko primerjamo z dejansko modrino neba. S svojo preprosto zasnovo se Cyanometer vrača k neposrednem stiku z okoljem in nas opominja na povezanost človeka z naravo.

V svetu, v katerem vladajo računalniški oblaki, se poklanja oblakom, ki so zares pomembni – tistim na nebu. Poleg stanja kakovosti zraka prikazuje tudi glavne onesnaževalce, obiskovalci pa lahko na de Saussurjevi barvni skali, ki tvori njegovo jedro, izmerijo modrino neba.