Stephan Lupino na ogled postavil lupinizem

Fotograf, nekdanji kralj nočnega življenja New Yorka, zdaj ustvarja skulpture, katerih rdeča nit je lupinizem.

Objavljeno
04. december 2015 12.41
Dejan Vodovnik
Dejan Vodovnik

Zagreb – V zagrebškem kulturnem hramu, preddverju dvorane Vatroslav Lisinski je svoja dela, skulpture, stole, fotografije ... postavil na ogled Stephan Lupino. Fotograf, kralj nočnega življenja New Yorka, prvak borilnih veščin, zdaj pa avtor skulptur, katerih rdeča nit je – lupinizem.

»Že moja fotografija, moji akti, so bili neke vrste skulptura. Svojo ljubezen in ustvarjalno energijo pa sem skozi čas začel namenjati dvema trdima materialoma, lesu in kovini. Svet več ni enak kot pred dvajsetimi, tridesetimi leti, veliko se je spremenilo. Svojo ustvarjalno energijo sem pač preusmeril s fotografije na skulpturo, skulpture. Za moja dela, za moj lupinizem, pravzaprav ni nekih natančnih pravil,« pravi Lupino.

Njegova zgodba je kot mozaik, bogata s kamenčki, ki jih nikakor ne pozablja. So kot spominske kartice. Najprej gre iz rodnega Varaždina v Veliko Britanijo z željo, da se nauči angleščine, nato odleti v New York z željo, da bi študiral umetnost. Znajde se pred objektivom fotografke Deborah Turbeville, zelo hitro pa tudi sam prime v roke fotoaparat in začne za časnik Details spremljati nočno življenje New Yorka.

Oprime se ga vzdevek kralj nočnega življenja New Yorka, pred objektiv pa mu stopijo Naomi Campbell, znana manekenka in dolgo ena najbolj poželenja vrednih žensk na svetu, Billy Idol, Brian Ferry, Mick Jagger ... Kmalu začnejo njegove fotografije objavljati v revijah, kot so Photo, Zoom, Vogue, Hommes, L'Uomo Europeo, L'Espresso, Per Lui, Playboy, King in Max. Predvsem ga zanimata blišč spektaklov in privlačnost golega človeškega telesa.

Zdaj pa kar naenkrat lupinizem. »Vse je v spominskih karticah. Moje življenje, dogodki. Zdaj pa dodam nekaj, kar pač pride od zgoraj, od spodaj, nato vse skupaj resetiram in evo, to je to ...,« za Delo.si pravi Lupino, katerega dela bodo v preddverju zagrebške koncertne dvorane Vatroslav Lisinski na ogled do 3. marca 2016.