Maksimalno samozavestni Šušnik v Equrni

V ljubljanski galeriji nocoj odprtje razstave Oksimoron z deli enega osrednjih slovenskih slikarjev.

Objavljeno
07. oktober 2014 16.49
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA

V ljubljanski galeriji Equrna bodo čez eno uro odprli razstavo slik Tuga Šušnika z naslovom Oksimoron. Razstava bo, kot je za STA povedal galerist Arne Brejc, dvodelna.

V prvem prostoru bodo predstavljene slike, ki jih je označil za bolj nadzorovane, v drugem pa bo mogoče videti le štiri ogromna Šušnikova platna.

Brejc je Šušnika označil kot nekoliko posebnega v slovenskih okvirih, kar sam pripisuje njegovemu šolanju v tujini. Kot je dejal, njegove slike preveva drugačen duh, ki ga spremlja skozi celotno slikarsko ustvarjanje.

Šušnika je označil za človeka poteze, to širokogrudnost in odprtost pa je po njegovem prepričanju prinesel s seboj iz tujine.

V Equrni so štiri Šušnikova dela ogromnega formata tokat postavili v kote, tako da bo gledalec znotraj njih dobil občutek, kot da je stopil v ring.

Izrazito moško slikarstvo

V štirih ogromnih platnih je čutiti vso umetnikovo eruptivnost, vso njegova moč, je še dodal Arne Brejc in dela označil kot izrazito moško slikarstvo, kjer je samozavest maksimalna, barve pa močne.

Tugo Šušnik se je sicer rodil leta 1948 v Ljubljani. Mladost je preživel v Londonu in New Yorku. Slikarstvo je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je končal tudi specialko za slikarstvo. Kot Fullbrightov štipendist je v letih 1979–1980 študiral na Pratt Institute v New Yorku. Leta 1993 je postal docent za risanje in slikanje na ljubljanski likovni akademiji, leta 2004 je postal redni profesor.

Svoje delo je predstavil na 60 samostojnih razstav, sodeloval je tudi na 170 skupinskih razstavah doma in po svetu. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, leta 2013 je dobil Jakopičevo nagrado za življenjsko delo.