Mala plastika Janeza Boljke - prvič na ogled

Galerija Imago Sloveniae odpira nocoj vrata razstavi Janeza Boljke

Objavljeno
18. september 2014 13.09
J. Š. A.
J. Š. A.

Galerija Imago Sloveniae že desetletje gosti razstave uglednih domačih in tujih likovnikov, danes ob 18. uri pa bodo odprli razstavo akademskega kiparja in grafika Janeza Boljke (1931-2013), na kateri bo na ogled javnosti prvič postavljena njegova Mala plastika iz ateljeja. Ob prvi obletnici Boljkove smrti bodo kiparju in grafiku v čast preimenovali Galerijo Imago Sloveniae v Galerijo Janeza Boljke. Skulpture za razstavo je prispeval sin pokojnega kiparja, kustos galerije Aleksander Bassin pa je prispeval besedilo k razstavi.

Umetnostni izraz Janeza Boljke se vključuje v avantgardne razsežnosti moderne umetnosti, čeprav pripada svojemu individualnemu »trendu« in zato tudi umetnik ni bil boja za stilne spremembe, skrbel pa je za ozaveščanje, za prečiščevanje svojih idej znotraj svoje umetnosti in njene rasti, meni Bassin.

Svojo kiparsko poetiko, ki je v primerjavi z grafično in slikarsko vendarle primarna, gradi na figuri, pri čemer je uspel razviti posebno odmevno, na široko odprtlo likovno govorico, ki je nastajala v razmerju med izbrano mitologijo, antropologijo ter še posebej antropocentrizmom.

Kipar, katerega ime bo v bodoče nosil prostor društva Imago Sloveniae, ki se pričenja kontinuirano vključevati v razstavno življenje slovenske prestolnice, je v svojih študentskih letih živel skupaj s starši v Gornjemu trgu bližnje Hrenove ulice. Pobuda o poimenovanju prihaja prav iz tega, je pojasnil Bassin, manj znanega dejstva in iz neke vrste obveze mesta Ljubljane do umetnika, ki je "dal mestu več kot pa je od njega prejel".

Omenjeni galerijski prostor na Gornjem trgu je najprej deloval pod imenom Galerija Žula, v zadnjem desetletju pa je v okviru Imago Sloveniae gostil nemajhno število priznanih domačih in tujih umetnikov.