Marko Pogačnik med Unescovimi umetniki za mir

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova ga bo na sedežu organizacije v Parizu za umetnika miru imenovala danes.

Objavljeno
05. februar 2016 12.32
uho*Marko Pogacnik
V. U.
V. U.

Marko Pogačnik, danes 71-letni umetnik s petdesetletno avtorsko kilometrino, ki sega od članstva v skupini OHO prek projekta Družina v Šempasu do znanih akcij v okviru litopunkturnih kiparskih projektov in ozaveščanja ljudi o usodi planeta Zemlja, se bo danes pridružil Unescovim umetnikom za mir.

Kot so sporočili s tukajšnjega ministrstva za kulturo, mu bo na sedežu te organizacije v Parizu ta naziv na današnji slovesnosti podelila njena aktualna direktorica, Bolgarka Irina Bokova.

Pogačnik se bo posvetil odnosu do biosfere

Gre za naziv, ki ga ima trenutno na svetu 56 umetnikov ali umetniških kolektivov, med njimi so, denimo, dirigent Valerij Gergijev, arhitektka Zaha Hadid, glasbenik ter nekdanji brazilski kulturni minister Gilberto Gil in Svetovni orkester za mir.

Poslanstvo umetnikov za mir je sicer ozaveščanje javnosti o delovanju in ciljih Unesca. Kot dodajajo na ministrstvu, se bo Pogačnik vključil v dejavnosti Unesca predvsem na področju, ki povezuje človeka in biosfero: že marca bo predvidoma nagovoril 4. Svetovni kongres o zalogah biosfere v perujski Limi, septembra bo vodil delavnico na 7. Unescovi globalni konferenci o geoparkih (gre za področja, pri katerih Unesco pomaga ohranjati dediščino Zemlje, pri tem pa skrbi za lokalno skupnost in podpira izobraževanje na področju znanosti) v britanskem Torquayu, pozno spomladi ali zgodaj poleti pa se bo vrnil na Irsko v geopark Burren in na pečine Moher.