Med finalisti Turnerjeve nagrade tudi umetniki nad 50 letom starosti

Letošnji finalisti so Lubaina Himid, Hurvin Anderson, Andrea Büttner in Rosalind Nashashibi. Zmagovalec bo znan 5. decembra.

Objavljeno
03. maj 2017 16.11
V. U.
V. U.

Med najbolj znanimi značilnostmi tudi sicer razvpite Turnerjeve nagrade, ki jo Britanci vizualnim umetnikom podeljujejo že od leta 1984, je, da je v devetdesetih letih izdatno promovirala tedanjo skupino z oznako Mladi britanski umetniki, a je to preteklost.

Nagrado so od leta 1991 do lani – nazadnje jo je decembra prejela kiparka Helen Marten – v pravilniku omejevali na kandidate, ki se še niso srečali z Abrahamom, letos pa te starostne omejitve ni več. Med finalisti, ki jih je londonski Tate razglasili danes – znova so štirje, tu sprememb ni –, sta kar dva starejša.

Med kandidati nihče mlajši od 40 let

Med njimi je 62-letna veteranka britanske umetniške temnopolte scene Lubaina Himid, natanko desetletje mlajši je Hurvin Anderson, slikar, ki je prav tako med finalisti in v čigar delu pogosto izpostavljajo dediščino Karibov, mlajši od 50 let pa sta v Nemčiji rojena interdisciplinarna umetnica Andrea Büttner in palestinsko-angleška umetnica Rosalind Nashashibi, ki se ukvarja predvsem s filmom in fotografijo. Ne mnogo mlajši, obe sta v štiridesetih letih.

Finančni okvir nagrade, ki jo tradicionalno podeljujejo umetnikom, delujočim v Veliki Britaniji, ostala enak. Zmagovalcu, ki bo tudi letos znan decembra, bo znova pripadlo 25.000 britanskih funtov. Razstavo del nominirancev bodo tokrat odprli 26. septembra, kot vsako drugo leto pa bo znova na ogled zunaj prestolnice. Tokrat jo napovedujejo v Ferens Art Gallery v mestu Hull v Yorkshiru.