Na medmrežje prihaja 25 milijonov podob iz zgodovine umetnosti

Ameriški konzorcij Pharos napoveduje prosto dostopno bazo fotografij niza osrednjih umetnostnih inštitucij na svetu.

Objavljeno
22. maj 2017 16.28
V. U.
V. U.

Sodeč po novici Konzorcija za raziskovanje umetnosti Pharos, ki so ga pred štirimi leti ustanovili v newyorški Fundaciji Samuela H. Kressa, specializirani za zgodovino umetnosti od antičnih časov do zgodnjega 19. stoletja, bo bogastvo umetnosti iz preteklosti poznavalcem, študentom umetnostne zgodovine in ljubiteljem kmalu veliko dostopnejše kot doslej.

Nekateri ključni muzeji in umetnostne ustanove – med njimi Zbirka Frick iz New Yorka, Warburgov in Courtlandov inštitut iz Londona, Fundacija Federica Zerija iz Bologne, Gettyjev raziskovalni inštitut iz Los Angelesa, pariški Nacionalni inštutut za umetnostno zgodovino, Umetnostnozgodovinski inštitut v Finencah, Nacionalna galerija iz Washingtona in Center Yale za britansko umetnost v New Havnu – so namreč napovedali prosto dostopnost svojega gradiva na medmrežju, in sicer kar okoli 25 milijonov arhivskih fotografij.

http://images.pharosartresearch.org/data/fzeri/images/45867337.jpg

Oltarna podoba iz cerkve sv. Jurija v Piranu je v spletnem arhivu pripisana anonimnemu beneškemu slikarju iz 16. stoletja. Foto: Fundacija Federica Zerija.

Tudi kanček umetnosti iz Slovenije

Kdaj natanko se bo objava milijonov in milijonov fotografij zgodila, novica ne konkretizira, trenutno pa je dostopnih 61.051 umetnin oziroma skoraj 97.091 fotografij. Če v iskalnik, denimo, vtipkaš Slovenijo, brskanje obrodi 41 rezultatov, fotografij umetnin iz Narodne galerije in tudi drugih lokacij, tudi iz zasebnih zbirk. Po pričakovanjih vse izhajajo iz bogatega arhiva, ki ga je ustvaril Federico Zeri, legendarni italijanski umetnostni zgodovinar, ki je bil dodobra vpet tudi v strokovno obravnavanje fonda umetnin mednarodnih avtorjev v Narodni galeriji, za njegovo zapuščino pa sedaj skrbi po njem poimenovana fundacija.