Nagrada Nama Juna Paika Francozinji Camille Henrot

Nagrado za medijsko umetnost, ki prinaša 25.000 evrov, ji bo podelila nemška fundacija Kunststiftung NRW.

Objavljeno
01. oktober 2014 16.03
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Znano je, kdo bo prejemnik nagrade Nama Juna Paika, uglednega bienalnega odličja v finančni vrednosti 25.000 evrov, s katerim svet sodobne vizualne umetnosti ohranja spomin na tega ključnega pionirja videoumetnosti, ki se je sicer izražal v številnih medijih (1932–2006).

Nagrade sicer ne podeljujejo na Paikovem rojstnem Korejskem polotoku, ampak veliko bližje, v Nemčiji, kjer so jo leta 2002 ustanovili v düseldorfski fundaciji Kunststiftung NRW (North Rhine-Westphalia), doslej pa z njo razveselili Herwiga Weiseja, dvojec Angele Detanico in Rafaela Laina, Abuja Alija oziroma Tonija Serro, v tukajšnjem prostoru dobro znanega Attilo Csörga, Alija Kazmo in nazadnje Cevdeta Ereka.

Letošnja prejemnica bo newyorška Francozinja Camille Henrot, ki ji v zadnjih sezonah nasploh odlično kaže. Lani je, denimo, z videom Grosse Fatigue na Beneškem bienalu dosegla srebrnega leva, s tem videom in drugimi deli pa zatem gostovala v New Museumu v New Yorku. Sicer se je v preteklosti predstavila na številnih osrednjih razstaviščih, od ICA v Londonu do Louvra, Muzeja moderne umetnosti in Centra Pompidou v Parizu.

Letos je nominirana tudi za prestižno nagrado Huga Bossa, sicer pa je v umetnostnem svetu najbolj znana po videih in animacijah, v katerih kombinira risbo, glasbo in preoblikovane podobe, prevzete iz kinematografije. Tematsko jo zanima obravnavanje pojmov, kot sta drugi in drugod, in sicer tako s perspektive geografije kot, denimo, seksualnega. Med sodobnimi miti, ki jo navdihujejo, sta, denimo, Frankenstein in King Kong ...

Žirija je o nagrajenki izbirala med kandidati, ki so jih – podobno, kot to velja za vplivno britansko Turnerjevo nagrado (letošnjo razstavo del kandidatov zanjo, o katerih smo pisali, so odprli včeraj) – predstavili na skupni razstavi, ob osrednji nagradi pa v Kunststiftung NRW podeljujejo tudi Paikovo nagrado za prodornega umetnika. Tokrat jih je prepričal Manuel Graf.