Nagrada skupine OHO Simonu Hudolinu Salčiju

Nagrado, osrednjo za vizualne umetnike, stare do 40 let, je prejel član tandema Small But Dangers, v katerem deluje z Matejo Rojc.

Objavljeno
26. maj 2017 19.11
V. U.
V. U.

Seznam prejemnikov nagrade skupine OHO, ki jo je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. letos podelil dvanajsto leto zapored, je daljši za ime Simona Hudolina Salčija. V finale za nagrado, v katerega vselej uvrstijo četverico kandidatov, so se uvrstili še Anja Jelovšek, Gregor Rozman in Nina Slejko Blom.

Simon Hudolin Salči je magistriral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, v omenjenem dvojcu Small But Dangers iz Cerkna pa deluje od leta 2004. Lani se je tandem predstavil na samostojnih razstavah v Centru sodobnih umetnosti v Celju in na Inštitutu za sodobno umetnost v Zagrebu, letos pa na razstavi v galeriji ŠKUC v Ljubljani.


Foto: Small But Dangers.

Small But Dangers (ime ne pomeni ničesar, gre za namerno napačen zapis angleškega izraza »small but dangerous«, »majhen, a silen«) so v preteklosti označili za tandem, ki v ospredje svojega ustvarjanja postavlja fenomen podobe in njenih raznolikih oblik ter se osredotoča na »deformiranje medijske površine, da bi tako pokazal na tisto, kar se skriva za njo«. Bistvena za njegovo razumevanje sodobnega življenja in njegove estetike je moč množičnih medijev in občutljivi vidiki ideologij, člana pa v svojih delih izražata lastno intimno in poetično razumevanje banalnosti vsakdana. Uporabljata predvsem medij slike, a tudi fotografijo, video, performans in akcije, animacijo in film.

Dvig tradicionalne starostne meje

Novost letošnjega razpisa za nagrado je bila, da so tradicionalno starostno mejo zanjo s 35 let dvignili na 40, v letošnji žiriji zanjo – ta se osredotoča predvsem na nova dela finalistov, s kandidati opravi razgovore, upošteva pa lahko tudi minule dosežke – pa so zasedali Barnabás Bencsik iz Agency for Contemporary Art Exchange v Budimpešti, Barbara Sterle Vurnik iz Loškega muzeja, Janka Vukmir iz omenjenega Inštituta za sodobno umetnost v Zagrebu in Igor Španjol iz MG+MSUM.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je nagrado tokrat podelil v sodelovanju z Residency Unlimited in Trust for Mutual Understanding. Razstava nominirancev zanjo bo tokrat drugič zapored na ogled v Umetnostni galeriji Maribor oziroma njenem Studiu, odpirajo pa jo nocoj. Na ogled bo do 10. junija.

Dosedanji prejemniki nagrade so sicer Sašo Sedlaček, Luiza Margan in Miha Presker, Mladen Stropnik, Ana Čigon, Maja Hodošček, Beli Sladoled, Tomaž Furlan, Veli Silver, Staš Kleindienst, Lenka Đorojević in Matej Stupica ter Mark Požlep, sama nagrada pa je del mednarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Award), ki povezuje sorodne nacionalne nagrade enajstih evropskih držav.

Kaj prinaša? Dvomesečno umetniško rezidenčno bivanje v Residency Unlimited v New Yorku, s katerim Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. sodeluje od lani, samostojni razstavi v galeriji sponzorja (AS Galerija) in Galeriji P74 v Ljubljani ter odkup dela. Nagrada je zaradi rezidenčnega predznaka (rezidenco omogoča le enemu) namenjena izključno posameznikom, kar pomeni, da je letos kljub delovanju v umetniškem dvojcu nagrajen le Simon Hudolin Salči.