Nagrada za odkritje ukradenih mojstrovin kar 10 milijonov dolarjev

V bostonskem Muzeju Isabelle Stewart Gardner še vedno niso bližje vrnitvi umetnin, ukradenih leta 1990.

Objavljeno
24. maj 2017 17.41
V. U.
V. U.

Kraje v umetnostnih muzejih, tudi eksponatov, vrednih milijone, žal niso redkost, med tistimi, ki ostajajo še po dolgih letih nerazrešene, pa je »najznamenitejša« tista izpred skoraj treh desetletij, ki jo mnogi označujejo tudi za največjo tovrstno krajo v zgodovini.

Zgodila se je 18. marca leta 1990, ko sta tatova, zakrinkana v policista, iz Muzeja Isabelle Stewart Gardner v Bostonu ukradla 13 del. Danes njihovo vrednost ocenjujejo na okoli pol milijarde dolarjev.

Ukradenih slik, katerih avtorji so tudi Jan Vermeer, Rembrandt van Rijn, Édouard Manet ali Edgar Degas, vse odtlej niso odkrili, pač pa so v muzeju dvignili finančno nagrado za tistega, ki bi pomagal pri njihovem odkritju. Ta že doslej ni bila nizka, saj je znašala pet milijonov, sedaj pa so jo v muzeju podvojili na deset milijonov.

»Goreče upamo, da bo dvig nagrade pripomogel k varni vrnitvi umetnin na mesta, kamor sodijo in kjer bodo znova na ogled javnosti,« je ob tem povedal Steve Kidder, predsednik sveta muzeja. V tem sicer nagrado za vrnitev umetnin ponujajo že od časa kraje. Sprva so ponujali milijon dolarjev, na pet milijonov pa so nagrado zvišali leta 1997.