Nataša Petrešin-Bachelez na čelu belgijskega bienala

Vodila bo 9. izdajo bienala Contour leta 2019. Napoveduje ga kot preplet projektov in dogodkov na temo političnih in ekoloških vprašanj.

Objavljeno
22. maj 2017 14.50
jer/Nataša Petrešin Bachelez
Vojko Urbančič
Vojko Urbančič

Znano je ime kuratorja na čelu devete izdaje bienala »gibljivih podob« Contour, ki ga vsaki dve leti organizirajo na različnih prizoriščih Mechelena, belgijskega mesta z okoli 85.000 prebivalci v osrčju Flamske, na pol poti med Brusljem in Antwerpnom.

To je Slovenka Nataša Petrešin-Bachelez, ki se je po tukajšnji diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani odločila za magisterij iz teorije umetnosti na EHESS (École des hautes études en sciences sociales) v Parizu, po prvih tukajšnjih projektih pa se je v francoski prestolnici tudi ustalila.

Kot kustosinja je sodelovala z uglednimi institucijami, kot so Centre Pompidou, Jeu de Paume (kjer je med drugim pripravila predstavitev Nike Autor, ki letos zastopa Slovenijo na 57. Beneškem bienalu), Le Plateau/FRAC Ile-de-France ali Paris Photo, v Sloveniji pa je med drugim leta 2013 nastopila kot kuratorka 7. trienala sodobne umetnosti U3 v MG+MSUM na temo Prožnost.

Sicer ima v biografiji zapisano še (s sodelavci) vodenje Les Laboratoires d'Aubervilliers in seminarja Something You Should Know na šoli EHESS, sodelovanje z bienalom v Lyonu in Transmedialom v Berlinu ter urejanje revije Manifesta Journal.

Njen izbor za umetniško vodenje bienala Contour je konec prejšnjega tedna objavil Umetniški center NONA v Mechelenu, kjer se je osma izdaja bienala iztekla včeraj.

Nataša Petrešin-Bachelez za prihodnjo izdajo, ki bo leta 2019, za zdaj na splošno napoveduje izbor projektov in dogodkov na temo aktualnih političnih in ekoloških vprašanj, in sicer s perspektive samega Mechelena. Tamkajšnjih urbanih, socialnih in političnih razmer. Kot je zapisala, bo izpostavila teme, kot so ekološki dolg, okoljski rasizem ali dekolonizacija družbenih odnosov pa tudi širše teme, kot so upanje, skrb in solidarnost.