Opazili smo: Ministrstvo draži zarubljenega Dalíja

Skorajda si upamo vnaprej zatrditi, da bo sodeč po načinu prodaje dražba zelo uspešna ...

Objavljeno
08. marec 2016 14.28
Delo.si
Delo.si

V dvoranah elitnih mednarodnih dražbenih hiš se umetnost španskega klasika nadrealizma Salvadorja Dalíja redno znajde pred dražbenim kladivcem, v Sloveniji pa nikakor ne.

A so za presenečenje poskrbeli na Ministrstvu za finance RS, kjer za 23. marec napovedujejo nič manj kot dražbo umetnine, označene kot »slika Salvador Dali mitološka pokrajina«. Dimenzije so 91 krat 74 centimetrov, leto nastanka 1982. Oznake v napovedi dražbe so pičle, izklicna cena pa niti ne: 41.000 evrov.

Dražba bo v Galeriji Pasaža v pasaži ljubljanskega Nebotičnika, iz objave izveš, da gre za zarubljeno premičnino, nekje na poteh po pisarnah Finančne uprave Republike Slovenije pa je Dalí, čigar dela na tujih dražbah lahko sežejo v milijonske zneske, ostal brez ostrivca nad črko i v priimku.

Videno – kupljeno, garancije ni, reklamacije niso možne

V objavi dražbe ne zaznaš referenc o avtentičnosti in poreklu mojstrovine, tudi kakega pripisa z imenom poznavalca ali uradnega cenitelja umetnine, ki bi z imenom jamčil za avtentičnost, ne, jasno in z velikimi črkami pa je napisano, da bo prodaja po načelu VIDENO – KUPLJENO. Ob nakupu ne bo garancije in po prevzemu reklamacija ne bo možna.

Teden pred dražbo bo, kot obljubljajo, možen ogled v živo. Konkretno 16. marca med 10.30 in 11. uro, kar pomeni, da bodo imeli morebitni poznavalci Dalíjevega dela za preučitev slike na voljo cele pol ure, morebitne udeležence pa pred dražbo čaka še polog desetodstotne varščine.

Skorajda si že upamo zatrditi, da bo sodeč po načinu prodaje dražba obsojena na uspeh ...

***

Stališča, zapisana v rubriki Opazili smo, ki ima plemenit namen širiti satirične vesti, nujno ne odražajo stališča uredništva. Oziroma ga, ko gre za občutljive (teme), skoraj nikoli ne. Namenjena je zgolj bralcem z usnjenim želodcem, vsem drugim pa priporočamo, da jo konzumirajo z izdatno mero previdnosti in skepse. Najbolj občutljivim bralcem se za morebitne neželene stranske učinke, kakršni so stres, povišan krvni tlak, zariplost in znojenje, iskreno opravičujemo.