Pavlenski dosegel azil v Franciji

Protiputinovski umetnik, globalno znan po seriji golih performansov in zažigu vrat Lubjanke, ostaja v Franciji.

Objavljeno
08. maj 2017 17.34
V. U.
V. U.

Ruski aktivistični performer Pjotr Pavlenski, avtor odmevnih nastopov z radikalnega pola body arta, v katerih je ranljivost golega človeškega telesa uporabil kot metaforično orožje v bitkah proti državni politiki in aktualni situaciji v domovini, je po novem Francoz. Vsaj začasno, saj je Francija po poročanju agencije AFP tako njemu kot njegovi družini dodelila azil, status političnih beguncev.

Kot je znano, je v preteklosti v domači Rusiji realiziral niz golih performansov. Ob aretaciji članic Pussy Riot se je leta 2012 predstavil z zašitimi usti, naslednje leto pa je v rojstnem Sankt Peterburgu protestiral tako, da je – znova gol in brez sleherne zaščite – ležal sredi bodeče žice.

Istega leta si je ob dnevu policistov v znak protesta proti apatiji, politični indiferenci in fatalizmu sodobne ruske družbe z žebljem pribil moda na granitni tlak moskovskega Rdečega trga, leta 2014 pa se je ob 0 stopinjah Celzija gol povzpel na vrh zidu Državnega znanstvenega centra za socialno in forenzično psihiatrijo Serbski in si – v avtodestruktivni tradiciji Van Gogha – z velikim kuhinjskim nožem odrezal del ušesnega mešička. Tako je komentiral aktualno stanja psihiatrije v Putinovi Rusiji.

Pavlenski se je leta 2013 s performansom Truplo ob vhodu v Zakonodajno skupščino v Sankt Peterburgu gol zavil v bodečo žico. Razlog? Protest proti represivni zakonodaji. Foto: Reuters Pictures

Obtožba poskusa posilstva igralke

Naposled si je predlani z zažigom vrat zloglasne moskovske Lubjanke, v preteklosti sedeža sovjetske Čeke in KGB in zdaj sedeža aktualne ruske obveščevalne službe, prislužil sedemmesečno ječo. Razumel jih je kot vrata pekla, kot vstop v svet absolutnega zla, peklenskemu ognju pa je znova zoprestavil zgolj svoje telo.

Na svobodo so ga izpustili junija lani, a je moral Rusijo konec lanskega leta s partnerko Oksano Šaligino in njunima otrokoma zapustiti. 14. decembra lani je policija tako njega kot partnerko zadržala na moskovskem letališču, in sicer ob njuni vrnitvi s poti v Varšavo. Po obravnavi ju je izpustila, a je performer kasneje izjavil, da jima je oblast ponudila dve možnosti. Takojšnjo zapustitev države ali do deset let zapora. Z otrokoma sta odšla že naslednji dan, sprva v Ukrajino.

Razlog tokratnega pregona je bil drugačen, namreč obtožba poskusa posilstva, ki jo je proti njima sprožila igralka Anastazija Slonina. Do poskusa naj bi prišlo v njenem stanovanju v Sankt Peterburgu. Pavlenski in Šaligina sta obtožbo zavrnila. Po pisanju Artforuma sta izjavila, da je bilo razmerje s Slonino sporazumno in da se je ta za obtožbo odločila na željo ruske varnostne službe, ki je želela Pavlenskega pregnati z ruske kulturne scene.

»Skozi vsa ta leta je režim skušal dokazati, da sem bodisi kriminalec bodisi norec. Ne umetnik, pač pa uničevalec kulturnih vrednot. Državni stroj to igro uspešno izvršuje, a bomo previdni. Življenje bo pokazalo, kdo ima prav,« je še izjavil Pavlenski.