Picassova Sedeča ženska v modri obleki prodana za 45 milijonov dolarjev

Enega najbolj znanih portretov španskega umetnika, kjer je upodobil eno svojih ljubic Doro Maar, je kupil ameriški zbiratelj.

Objavljeno
16. maj 2017 12.13
Be. B., STA
Be. B., STA

New York − Včeraj zvečer je bila na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku za 45 milijonov dolarjev oziroma dobrih 41 milijonov evrov prodana slika Sedeča ženska v modri obleki. Gre za enega najboljših portretov Pabla Picassa iz tega časa, ki sta ga, kot je bilo pri njem pogosto, navdihnili ljubezen in močna seksualna želja, je poročal britanski BBC.

Enega najboljših Picassovih portretov, na katerem je umetnik upodobil eno svojih številnih ljubic Doro Maar, je kupil ameriški zbiratelj. Pred šestimi leti je bila slika prodana za 26 milijonov dolarjev (slabih 24 milijonov evrov).

Sliko je imel sprva v lasti Paul Rosenberg, prvi trgovec z umetninami, ki je sodeloval s Picassom. Leta 1940 so nacisti sliko zasegli, vendar so jo na poti iz Pariza proti Nemčiji rešili pripadniki francoskega odporniškega gibanja.

Picassova muza

Dora Maar in Picasso sta imela devet let zelo intenziven odnos. Dora Maar je bila med številnimi umetnikovimi ženskami najbolj posebna: bila je najbolj intelektualna in umetniško nadarjena, poleg tega je bila ena umetnikovih najpomembnejših muz. Sliko Sedeča ženska v modri obleki je Picasso naslikal leta 1939, ko je bil star 58 let, ona pa jih je imela 31.