Poslednji slovenski muzej sodobne umetnosti s surikatami v svinjaku

Skrajni zahod naše očetnjave je bogatejši za novo muzejsko postavitev v režiji kiparja Damijana Kracine.

Objavljeno
22. julij 2015 16.13
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si
Kritike, da je nacionalna kultura vse bolj zgoščena v središču naše očetnjave – na rovaš periferije –, ne držijo vedno. Tu je primer: nekdaj znani Muzej premoderne umetnosti, vzpostavljen v nekdanjem hlevu v Spodnjem Hotiču blizu samega geografskega središča Slovenije v Spodnji Slivni pri Vačah, je, kaže, v zadnjem obdobju potihoma poniknil, medtem pa so izrazito svežo muzejsko infrastrukturno pridobitev odprli na skrajnem zahodu Slovenije.

Njen naziv je ambiciozen: Poslednji muzej sodobne umetnosti. Odprtje se je predvčerajšnjim zgodilo v kraju Logje na koncu Breginjskega kota, ta kraj pa velja za domala najzahodnejšo slovensko naselbino. Domala zgolj zato, ker nekaj zahodneje leži še bližnje Robidišče.

Poslednji muzej sodobne umetnosti je podobno kot omenjeni Muzej premoderne umetnosti, izza katerega je bil istoimenski kolektiv »premodernih umetnikov«, zaseben projekt, in sicer kiparja Damijana Kracine, ki je (med drugim) znan tudi po številnih vizualizacijah živalskega sveta, svojevrstnih rezultatov dolgotrajne evolucije, ki se dogaja v njegovem ateljeju.

Poslednji muzej v babičini hiši

Svoj »poslednji muzej« je uredil kar v babičini hiši, v tej pa je prostor za marsikaj. Za surikate v nekdanjem svinjaku, za sliko mladega raziskovalca z mehiške ekspedicije v garaži, za lovsko sobo, video z nono Zalko ob špargetu, mesojedke v bivšem kurniku, pisoar, za katerega zagotavljajo, da ni slavna Duchampova Fontana, a muzej brez urejenih toalet pač ni muzej, in za slonov okel, ki naj bi, prosto po Renéju Magrittu, sploh ne bil okel.

Še komarja so obesili pod strop, medtem ko je prezentacija velikega blatarja pred muzealce – kustosinja projekta je umetnostna zgodovinarka Klavdija Figelj – postavila pred svojevrsten izziv. Niso vedeli, kam naj bi ga postavili ...

»Pridite in si oglejte kabinet čudes!« piše na vabilu. Odpiralni čas je naslednji: do 4. avgusta bo dostopen od 10. do 16. ure, kasneje pa bo odprt, ko bo odprt ... Individualni ogled z vodstvom bo možen ob predhodni najavi in dogovoru. Kontakt: 041 550 121.