Potovanje Metke Krašovec v Bežigrajski galeriji 2

Umetnica se v ljubljanski galeriji predstavlja s preglednim izborom slik in risb, odprtje bo ob 19. uri.

Objavljeno
10. maj 2017 18.51
V. U., STA
V. U., STA

V Bežigrajski galeriji 2 bodo drevi odprli razstavo Metke Krašovec z naslovom Potovanje: Risbe in slike 1968 – 2016. Pregledna razstava letošnje prejemnice Prešernove nagrade prikazuje posamezna obdobja njenega ustvarjanja in njenih upodobitvenih načinov. Razstava temelji na različno zasnovanih risbah in slikah iz obdobja od leta 1968 do leta 2016.

Navdih za svoje delo Metka Krašovec črpa iz življenja. »Številna potovanja in spremembe okolja so zaznamovali njeno življenje že od ranega otroštva, kar je močno vplivalo na njeno samohodniško držo, barvno nasičene impresije pa na izoblikovanje njenega umetniškega izraza,« so ob razstavi zapisali v galeriji.

Z Alešem Bergerjem ob letošnjem prejemu velike Prešernove nagrade v Cankarjevem domu. Foto: Tomi Lombar/Delo

V svojih umetninah ustvarja nove likovne svetove z mnogih potovanj, ki so miselno in vizualno brezkončna. Upodobitve iz njenih trenutnih videnj v času ustvarjanja ohranjajo njeno željo po vsem lepem in hkrati vztrajajo v stalnem iskanju novega in samo njenega vedenja o bivanju narave same, pa je zapisal kustos razstave Miloš Bašin.

Po njegovih besedah je umetnica vedno ustvarjala svoje likovne podobe, ki so umeščene v določen čas ali točno določeno okolje. Spomini in dogodki iz njenega življenja se vrstijo v in na njih kot kadri likovnih filmov in kot spominski dokumenti vsega, kar je doživela na potovanjih tu in drugod. V njenih delih je vedno prisotna hipnost, zaustavljen trenutek.

Metka Krašovec: Brez naslova, 20. oktober 2013. Arhiv MGML

»V teh podobah svet ljudi postaja čuten in upočasnjen. Čas se zaustavlja. In postaja podoba, kjer je svet, v katerem bivamo, samo njegova resnica. Stvaritve Metke Krašovec so neskončne estetske upodobitve njenega doživljanja. V njih se nahajamo kot gledalci in opazovalci njenega erosa,« je še zapisal Bašin v razstavnem katalogu.

Metka Krašovec se je rodila leta 1941 v Ljubljani. Leta 1966 je doštudirala specialko za slikarstvo pri profesorju Gabrijelu Stupici in leta 1970 zaključila še specialni študij grafike pri profesorju Riku Debenjaku.

Med letoma 1966 in 1967 je bila asistentka na oddelku za slikarstvo in grafiko na ameriški univerzi Athens v Ohiu, med letoma 1974 in 1975 pa štipendistka The British Councila na grafični specialki na Royal College of Art v Londonu. Leta 1977 je postala docentka na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, leta 1986 izredna, leta 1991 pa redna profesorica za slikarstvo in risanje. Od leta 2015 je članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Ustvarja risbe, slike, grafike in scenografije. Njena likovna dela so objavljena tudi v knjigah. Od leta 1968 je razstavljala na več kot 150 samostojnih in 340 skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Prejela je številne nagrade, poleg letošnje Prešernove še malo Prešernovo in Jakopičevo.