Prek Sorškega polja do zmage na enem največjih svetovnih fotonatečajev

Slovenski fotograf Andrej Tarfila je na natečaju Sony World Photography opravil z rekordno konkurenco.

Objavljeno
29. marec 2016 14.21
Posodobljeno
29. marec 2016 14.40
V. U., STA
V. U., STA
Slovenski fotograf Andrej Tarfila je na enem največjih fotografskih natečajev na svetu Sony World Photography zmagal v podkategoriji Open travel. Tarfila si je prvo mesto prislužil s fotografijo z naslovom Cerkev na poljih Sorškega polja, ki zajema posnetek pokrajine, kjer se sonce dviguje nad Škofjo Loko ter okoliškim hribovjem.

Tarfila se bo tako potegoval tudi za skupno zmago v kategoriji Open, ki bi mu prinesla naziv Open Photographer of the Year. Skupne zmagovalce vseh krovnih kategorij tekmovanja bodo razglasili sredi aprila v Londonu.

Kar okrog 230.000 fotografij iz 186 držav

Na tekmovanju se je za nagrade potegovalo okrog 230.000 prijavljenih fotografij iz 186 držav, kar je največje število prijav v devetletni zgodovini tekmovanja. Od tega jih je bilo več kot 95.000 prijavljenih v kategorijo Open, eno izmed petih kategorij Sonyjevega tekmovanja.

Skupno število fotografij, ki so jih zbrali na mednarodnem natečaju od svojega začetka, leta 2007, sedaj presega milijon fotografij.

Fotografija bo na ogled tudi v sklopu razstave Sony World Photography Awards v Londonu, ki bo potekala aprila in maja, objavljena pa bo tudi v knjigi Sony World Photography Awards za leto 2016.

Z omenjeno fotografijo je Tarfila zmagal tudi na slovenskem nacionalnem izboru v okviru Sony World Photography Awards v Ljubljani. Drugo oziroma tretje mesto v Sloveniji sta osvojila Anja Matko in Edvard - Badri Storman. Nacionalna nagrada je v letošnjem letu vključevala 876 prijavljenih fotografij, ki so jih ljubiteljski in amaterski fotografi posneli v letu 2015.

Po lepe motive ni potrebno oditi na drug konec sveta

Tarfila je ob tem povedal, da na tekmovanja vedno pošilja fotografije, zajete iz domačega okolja. »Veliko slovenskih fotografov hodi po svetu, na zelo fotogenične lokacije, da naredijo dober motiv. Sam pa delam v svojem okolju, da domači in tuji javnosti pokažem, da imamo tudi tukaj lepe stvari, da po lepe motive ni potrebno oditi na drug konec sveta.«

Konkurenca je po besedah Tarfile huda, motivi in stili pa so tako raznoliki, da je težko napovedovati, kaj se bo zgodilo v nadaljevanju tekmovanja, pravi. Upa pa, da mu bo zmaga v podkategoriji Open travel prinesla prepoznavnost ter da bo odprla kakšna vrata na njegovi poti do profesionalnega fotografa.