Razstava ob 10. obletnici smrti dr. Janeza Drnovška

Razstava v Narodnem muzeju Slovenije celovito predstavlja njegovo osebnost.

Objavljeno
21. februar 2018 11.48
Šp. B.
Šp. B.

Ljubljana - Jutri, v četrtek, 22. februarja, vas ob 18:30 vljudno vabimo v Narodni muzej Slovenije - Metelkova na dobrodelno dražbo z naslovom Mir in dobro, ki bo sledila odprtju razstave ob 10. obletnici smrti dr. Janeza Drnovška.

Dr. Janez Drnovšek, državnik in svetovljan, je s svojo molčečo karizmo, vztrajnostjo, preprostostjo in pogumom zaznamoval Slovenijo in svet. Bil je drugačen od večine politikov, trdno je verjel v tisto, kar je prav, in to tudi živel. V družbi je pustil neizbrisen pečat, saj je stremel k preseganju strankarskih nasprotij in zagovarjal zavzemanje za pravičnejši svet. Razstava v Narodnem muzeju Slovenije celovito predstavlja njegovo osebnost. Zajema tri obdobja delovanja, ki so zaznamovala njegovo življenjsko pot: obdobje predsedovanja SFRJ; obdobje štirih vlad dr. Drnovška, ko je bila Slovenija ena uspešnejših držav v Evropi - v tistem času se je Slovenija tudi priključila Evropski uniji in zvezi Nato; in obdobje, ko je bil dr. Drnovšek predsednik Republike Slovenije.

S soglasjem družine nekdanjega predsednika bodo v prodajo ponujeni predmeti (vidite jih lahko v fotogaleriji), ki so del njegove zapuščine. Izkupiček dražbe bo namenjen Štipendijskemu skladu dr. Janeza Drnovška pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije - ZPMS, s katerim bo ZPMS mladostnikom iz socialno manj spodbudnih okolij pomagala na poti do izobrazbe na izbrani poklicni srednji šoli in tako pripomogla k uresničitvi njihovih ciljev. V petek, 23. februarja, bo ob 10. uri tam potekal tudi spominski simpozij, na katerem bodo sodelovali zgodovinarji, novinarji in predvsem sopotniki iz vseh obdobij njegovega delovanja.