Rodinova Andromeda po 130 letih pri novem občudovalcu

Na dražbi v Parizu je bila prodana za 3,7 milijona evrov. V avkcijski hiši Artcurial so se nadejali od 800.000 do 1.000.000 evrov.

Objavljeno
31. maj 2017 18.38
FILES-FRANCE-ART-SCULPTURE-MUSEUM
V. U., STA
V. U., STA

Marmornat kip francoskega kiparja Augusta Rodina (1840–1917) je bil na dražbi v Parizu prodan za 3,7 milijona evrov.

Kip Andromede iz belega marmorja iz leta 1887, ki je bil kar 130 let v lasti iste družine, je kupil nek evropski zbiratelj, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Za kip so se pri avkcijski hiši Artcurial sicer sprva nadejali iztržiti med 800.000 in milijon evrov. Rodin je herojinjo in princeso iz grške mitologije Andromedo upodobil kot golo mladenko, sključeno čez sklalo. Poznani so štirje njegovi primerki Andromede, od tega so trije v muzejih v Parizu, Buenos Airesu in Filadelfiji.

Kip, prodan na dražbi, je Rodin podaril čilskemu diplomatu Carlosu Morli Vicunu, ki je živel v Parizu. Diplomat je sicer pri njem naročil doprsni kip svoje žene Luise, ki je doživel velik uspeh, zato ga je država odkupila za muzej, Rodin pa je diplomatu iz hvaležnosti, da se je bil pripravljen ločiti od kipa svoje žene, prepustil kip Andromede.

Rodinova dela z realističnimi in impresionističnimi slogovnimi značilnostmi se odmikajo od akademskega klasicizma ter z nekaterimi naturalističnimi potezami in predvsem z inovativnimi ekspresivnimi oblikami spomeniške plastike utemeljujejo moderno kiparstvo. Bil je tudi pomemben portretist, poleg tega je ustvaril vrsto risb in akvarelov.