Slekovčevo »prekletstvo zakonske postelje«

Razstava kiparja in slikarja odprla nov kamniški prostor vizualnih umetnosti, oblikovanja in arhitekture.

Objavljeno
09. junij 2017 13.20
V. U.
V. U.

Roman Slekovec je golfist in ­kipar ter slikar, ki ne razstavlja pogosto. Njegova včerajšnja razstava pretežno slikarskih del iz zadnjega obdobja je v vlogi uvodnega dogodka napovedala program kamniške Hiše kreative, v kateri se bodo izmenjavali dogodki z različnih področij kreativnosti.

Roman Slekovec se je leta 2012 samostojno predstavil v novomeški galeriji Simulaker in leto zatem na razstavi Start Point SLO 2013 z izborom najprepričljivejših diplomskih del z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v ribniški Miklovi hiši.

V Simulakru je, denimo, nastopil s projektom In/Out, ki ga je sestavil iz avtorsko preoblikovanih starih, zavrženih vrat, postavljenih v vlogo simbola prehajanja, kakršno je odražal že naslov razstave. Vratna krila, preobražena v svojevrsten vizualni objekt, so gledalcu po eni strani ponujala asociativne pripovedi, po drugi pa haptično, taktilno izkušnjo skulpturalnega objekta. Po avtorjevih besedah je bilo na njih mogoče slediti trem ključnim vidikom človekovega življenja: veri, seksu in politiki.

Univerzalna vprašanja

Tokrat, na prvi razstavi po obeh omenjenih, je dal prednost slikarstvu in k naboru tovrstnih del iz zadnjih petih let dodal le manjše število kiparskih izdelkov. A še vedno ostaja pri univerzalnih vprašanjih, predvsem pri odnosu med moškim in žensko, značilno neiztrohnjeni temi iz zgodovine umetnosti.

Ta mu predstavlja pomembno referenco, podobno literatura in glede omenjenega odnosa med spoloma citira, denimo, Tolstoja in »prekletstvo zakonske postelje«. Sicer jev izboru ostal tako tostran meje med prepoznavnim svetom objektov – tudi postelj – in abstrakcijo kot onkraj nje.

Včerajšnja razstava, ki si jo je zamislil kot enodnevni dogodek – oktobra bo sledila kiparska v Galeriji Domžale –, je napovedala prihodnost dela prostorov nekdanje tovarne Teival na Žebljarski poti v središču Kamnika, kjer bo poslej delovala Hiša kreative. V njej se bodo izmenjavale različne vsebine s področij kreativnih industrij, vizualnih umetnosti, oblikovanja in arhitekture, njena vodja pa bo Lili Mastikosa.

Kot je povedala za STA, sta s Slekovcem sprva iskala le atelje in večnamenski prostor, ko pa sta se bolje seznanila s prenovljenim poslopjem nekdanje tovarne, ki je v lasti družbe RC projekt, se jima je porodila ideja za Hišo kreative.