Stane Špegel pod zemljo

V podzemlju razstavlja male kovinske skulpture Podzemni nezemljani, na površju pa je na ogled razstava industrijske umetnosti.

Objavljeno
11. december 2015 13.44
Stane Špegel
Brane Piano
Brane Piano
Velenje – Samo še do 23. decembra bo v najgloblje ležečem slovenskem likovnem razstavišču Minus 160, torej 160 metrov pod zemljo v Muzeju premogovništva Slovenije na ogled razstava glasbenika, multimedijskega ustvarjalca in kiparja Staneta Špegla.

Špegel, ki je doslej postavil ali izvedel več kot dvajset samostojnih glasbeno vizualnih predstav in razstav je sicer na glasbenem področju znan pod imeni HouseMouse, Stanislav in Monom. Večinoma pri tujih založbah je doslej izdal trinajst samostojnih albumov in osem kot član glasbenih skupin, v zadnjem obdobju pa je stalni član skupine The Stroj. S kiparstvom, večinoma v kovini, se ukvarja že dlje časa. Tokratne mini plastike na razstavi v velenjskem podzemlju so prav tako iz svetlečih kovin, prikazujejo pa podobe fantazijskih bitij.

Samo še do 22. decembra pa si je v muzejskih razstaviščih v zgornjem delu muzeja mogoče ogledati še dve razstavi. V razstavišču Črna garderoba v vhodnem delu muzeja je na ogled razstava Industrial Art 2. Gre za prikaz različnih tematik industrijske umetnosti iz sveta, izbor pa je pripravil vodja muzeja in slikar Stojan Špegel. V Beli garderobi muzeja pa je postavljena likovna razstava slikarjev in pesnikov Snovalci podob - potovanje med črkami in barvami.