Tevž Logar med 15 najperspektivnejšimi kustosi na svetu

Nekdanji umetniški vodja Galerije Škuc je med nominiranci za ugledno nagrado Vision organizacije ICI.

Objavljeno
24. september 2014 12.33
acr škuc
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Lepa novica za slovensko sodobno umetnost tokrat prihaja z druge strani Atlantika, iz mednarodne organizacije neodvisnih kustosov Independent Curators International (ICI) s sedežem na newyorškem Broadwayu, kjer so objavili seznam kustosov, ki se bodo letos potegovali za nagrado Vision (Vizija), namenjeno najperspektivnejšim kustosom na področju vizualnih umetnosti z vsega sveta. Novico povzemamo po spletnem Artnetu.

Nagrada je bienalna, prvič so jo podelili leta 2010, med kandidati zanjo pa je letos tudi Tevž Logar, ki se je formiral kot dolgoletni umetniški vodja Galerije Škuc, po slovesu od ljubljanskega naslova Stari trg 21 pa se je kak streljaj stran angažiral kot vodja Projektnega prostora Galerije Gregor Podnar.

Nagrada Vision sicer finančno velja »le« 3000 dolarjev v obliki štipendije, a je ugledna. Podpirajo jo v Fundaciji za izobraževanje Gerrita Lansinga, nagrajenca pa bo med nominiranci izbrala Nancy Spector, vodja kustosov Fundacije Solomona R. Guggenheima. O imenih nominirancev so sicer odločali direktorica londonske Whitechapel Gallery Iwona Blazwick, kustosinja Muzeja sodobne umetnosti v Houstonu Valerie Cassel Oliver in direktor Centra sodobne umetnosti Ullens v Pekingu Philip Tinari.

Seznam nominirancev sicer ob Logarju zajema imena, ki delujejo od Pariza, New Yorka ali Londona do Gvatemale, Kostarike in Senegala, med ustanovami, kjer delujejo kustosi, ki so jih v ICI prepoznali kot trenutno najperspektivnejše na svetu, pa so Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, newyorški Museum of Modern Art ali Pérez Art Museum Miami.

Kdaj bo znan končni prejemnik nagrade, ni znano, a se bo to gotovo zgodilo najkasneje do 17. novembra, ko jo bodo podelili.