Turnerjeva nagrada kolektivu Assemble

Najprepoznavnejša britanska nagrada na področju vizualne umetnosti je letos prvič pripadla kolektivu.

Objavljeno
08. december 2015 13.31
Posodobljeno
08. december 2015 13.45
V. U.
V. U.

Znani so prejemniki mednarodno najprepoznavnejše britanske nagrade na področju vizualne umetnosti, predvsem pred leti razvpite Turnerjeve nagrade, ki zmagovalcu prinese 25.000 otoških funtov, ostalim, ki se uspejo prebiti v finale zanjo – v njem je prostora za štiri končne kandidate –, pa po 5.000.

Kot je znano že od maja, so se letos zanjo potegovale tri ženske, Londončanka Bonnie Camplin, v Nemčiji rojena Nicole Wermers in Janice Kerbel s poreklom v Kanadi, ob teh pa še – prvič v dosedanji zgodovini nagrade – kolektiv. Namreč Assemble s sedežem v Londonu, ki se bolj kot na ožjem vizualnem področju angažira na širšem področju arhitekture oziroma avtorskega preoblikovanja obstoječih objektov.

Presenečenja ni bilo in v škotskem Glasgowu, kjer so Turnerjevo nagrado letos podelili prvič, je zmagal kolektiv, ki je že ob razglasitvi nominirancev veljal za favorita. V preteklosti je, denimo, opuščeno bencinsko postajo preoblikoval v kino, letošnjo žirijo za Turnerjevo nagrado pa prepričal s preobrazbo za bivanje neprimernih objektov v kompleksu Granby Four Streets v neugledni četrti Toxteth v Liverpoolu v stanovanja, v katerih si ljudje naposled želijo živeti.

Ta projekt je zajel tudi sodelovanje z lokalnimi prebivalci in drugimi posamezniki, kar je kolektivu pomembno, saj njegovi člani razvijajo socialno občutljive projekte. V omenjeni četrti so vzpostavili tudi delavnico, v kateri so zaposlili lokalne ljudi, v njej pa je stekla proizvodnja keramičnih ploščic, peči in mnogih drugih izdelkov za dom.

Član Assemble Lewis Jones je, kot piše Reuters, ob razglasitvi izjavil, da so prejeli nagrado za projekt, ki je tako umetniški kot socialen. »Za nekoga je umetnost, a smo z njim zagotovili tudi domove in proizvodnjo izdelkov.«