V Albertini risbe in akvareli Marie Lassnig

Pred tremi leti umrlo prvo damo sodobne avstrijske umetnosti bodo predstavili tudi z doslej neznanimi deli.

Objavljeno
05. maj 2017 12.28
V. U., STA
V. U., STA

V dunajski Albertini bodo danes odprli retrospektivo, posvečeno slikarki Marii Lassnig (1919−2014), konkretno njenim risbam in akvarelom.

Retrospektiva z naslovom Dialogi bo zajela okrog sto del ene najpomembnejših sodobnih avstrijskih vizualnih umetnic, znane po drznih in dinamičnih predstavitvah človeškega telesa. Razstava, nastala v sodelovanju s Kunstmuseumom Basel, bo na ogled do konca avgusta.

Napovedujejo tudi neznana dela. V svoji ustvarjalni dobi je Maria Lassnig večkrat spremenila slog, ne pa tudi teme. V središču njenega zanimanja so vseskozi ostale impresije človeškega telesa, poroča nemška tiskovna agencija DPA. »Ne slikam telesa kot objekta, temveč občutke telesa,« je nekoč povedala umetnica.

Gesichts-schichtenlinien, 1996 - Maria Lassnig

 

Obzraz – plastenje linij. Foto: Arhiv Albertine/© Fundacija Marie Lassnig

Maria Lassnig, rojena na avstrijskem Koroškem, je leta 1941 začela študirati na dunajski Akademiji upodabljajočih umetnosti v razredu Wilhelma Dachauerja, vendar je študij morala leta 1943 prekiniti, saj so nacisti njena dela označili za izrojeno umetnost. Študij je zato končala pri Ferdinandu Andriju in Herbertu Boecklu. Prvo samostojno razstavo je leta 1948 pripravila v Celovcu.

Illustration eines Gedankens - "Les Antagonistes", 1963 - Maria Lassnig

 

Ilustracija misli – Antagonisti, 1963. Foto: Arhiv Albertine/© Fundacija Marie Lassnig

Njena kariera se je razvila, ko se je kot 60-letnica vrnila iz New Yorka na Dunaj, kjer je začela delovati kot profesorica umetnosti. Beneški umetnostni bienale jo je leta 2013 počastil z zlatim levom za življenjsko delo.

Kopf, 1963 - Maria Lassnig

Maria Lassnig: Glava, 1963. Foto: Arhiv Albertine/© Fundacija Marie Lassnig