Rebalans Delovega fotografa Voranca Vogla

Fotograf se bo ob 20. obletnici objave prve fotografije v Delu nocoj predstavil s pregledno razstavo v ljubljanski Galeriji Fotografija.

Objavljeno
01. junij 2017 15.33
Posodobljeno
01. junij 2017 16.00
V. U.
V. U.

Fotografije, ki jih lahko prebiramo brez podnapisov, saj spregovorijo predvsem o nas samih, kot dokument časa, in nas vsakič znova popeljejo na pot ponovnega raziskovanja.

Tako umetnostna zgodovinarka in kustosinja Nika Perne označi fotografske podobe Voranca Vogla, Delovega fotoreporterja, ki bo ob dvajsetletnici svojega angažmaja nocoj ob 20. uri v ljubljanski Galeriji Fotografija predstavil rebalans svojih avtorskih dosežkov.

Konkretno Rebalans, tako je razstavo tudi naslovil, njen izbor pa bo pregleden. Prostorsko bo segel na številne kontinente, časovno pa v zadnji dve desetletji, ki sta minili od leta 1997, ko se je še kot gimnazijec pridružil Delovemu kolektivu fotoreporterjev. Odtlej je v Delu objavil več kot 6000 fotografij, sodeloval pa je tudi z mednarodnimi agencijami EPA, AP in AFP.

Onkraj vsakodnevnega fotoreporterskega dela

V Galeriji Fotografija se bo predstavil z izsekom črno-belih podob iz domačih in mednarodnih geografskih koordinat, od Ljubljane, Pirana in Stične, prek Auschwitza, Transilvanije, Pariza ali Istanbula v Evropi, do Lime, Cusca, Buenos Airesa, New Yorka, Jeruzalema, Tel Aviva ali Asuana na oddaljenih kontinentih. V njihovem ospredju so ljudje v kontekstu ulične fotografije in urbane krajine, a tudi živali.

»Velik del fotografije Voranca Vogla zavzema črno-bela fotografija s številnih potovanj. Njegove tehnično in kompozicijsko dovršene fotografije, nastale onkraj vsakodnevnega fotoreporterskega dela, prikazujejo hipne impresije vsakdanjega življenja, horizonte mest, osamele pričevalce časa. Voranc Vogel je fotograf, ki se s kompozicijo igra in pri tem krši njena pravila, je intuitiven in neposreden ter hkrati spoštljiv do upodobljenega,« je v spremni katalog razstave še zapisala Pernetova.

Pogled na ulico in humor

»V njegovih fotografijah zaznamo sledi reportažne in dokumentarne fotografije preteklega stoletja. V številnih detajlih se opira na fotografe agencije Magnum in fotografe odprtih cest, prostranih krajin ter velikih mest petdesetih in šestdesetih let. S poglobljenim študijem fotografskih zgodb in kompozicij je razvil izjemno občutljivost za medij, ki pred nami razprostre izvirno avtorsko poetiko. Vogel je fotograf urbanih pokrajin. Fotograf ulice. Življenja naključnih posameznikov.

V fotografiji s potovanj se odmika od reportažne fotografije in zapluje v bolj dokumentarni pristop, ki se mu posveča počasi, premišljeno in pri tem izraža svoj značilni ton. K mestnim zgodbam najraje pristopa z določeno mero humorja. Njegove fotografije odpirajo pogled na ulico, ki je večkrat izrazito duhovit in ironičen, kar Vogel dosega tudi z izbiro kadriranja, dramatičnimi kontrasti in domiselnimi perspektivami.«

Vogel je sicer na oddelku za kulturne študije in antropologijo Univerze na Primorskem leta 2009 diplomiral z delom Resnica manipulacije v fotografiji, za svoje fotografsko delo pa prejel že več nagrad. Med drugim dvakrat na natečaju Slovenia Press Photo pa tudi novinarsko nagrado watchdog.