V Novem mestu razstava ob stoletnici rojstva Vladimirja Lamuta

Na jubilejni razstavi pomembnega novomeškega slikarja napovedujejo 130 njegovih del iz zbirk Dolenjskega muzeja.

Objavljeno
10. december 2015 14.51
V. U., STA
V. U., STA
V spodnjih dveh nadstropjih Jakčevega doma, ki deluje v okviru Dolenjskega muzeja v Novem mestu, bodo drevi ob 19. uri odprli pregledno spominsko razstavo, ki so jo pripravili ob 100-letnici rojstva tamkajšnjega akademskega slikarja Vladimirja Lamuta. Za razstavo so uporabili 130 Lamutovih del, ki jih omenjena muzejska hiša hrani v svojih depojih.

Po besedah kustosa Dolenjskega muzeja in avtorja razstave Jožefa Matijeviča se želijo z omenjeno razstavo spoštljivo pokloniti umetniku, ki je s svojo likovno ustvarjalnostjo še posebej zaznamoval območje Krkinega porečja, hkrati pa tudi dolenjsko reko, s katero je bil nerazdružno in usodno povezan.

Na razstavi z naslovom Vladimir Lamut 100 let bodo tega samosvojega in pred dobrega pol stoletja tragično preminulega dolenjskega slikarja predstavili z vsemi tehnikami in načini njegovega likovnega izražanja. Hkrati bodo z razstavo njegovih del v Jakčevem domu – Božidar Jakac namreč Lamuta ni ravno podpiral – poskrbeli za lokalno likovno spravo, je še povedal kustos.

Vladimir Lamut se je rodil leta 1915 na Čatežu ob Savi, njegova družina se je kmalu za tem preselila v Novo mesto. Po novomeški gimnaziji je v Zagrebu eno šolsko leto študiral umetnostno zgodovino, leta 1941 pa je diplomiral na zagrebški slikarski akademiji. Kot honorarni učitelj risanja je nato do svoje internacije – poslali so ga v italijanski Gonars – do 1942 poučeval na novomeški gimnaziji.

Po vrnitvi v domovino se je zaposlil na ljubljanskih meščanskih šolah Vič in Moste, po vojni je spet poučeval v Novem mestu. Leta 1954 je tri mesece preživel v Parizu, med letoma 1959 in 1960 se je izpolnjeval v Bruslju. V Novem mestu je leta 1962 storil samomor. Ob njegovi retrospektivni razstavi, ki so jo v Dolenjskem muzeju pripravili leta 1987, so izdali monografijo Pot k vrtincem molčanja, ki jo je napisal Milček Komelj.

Razstava Vladimir Lamut 100 let bo na ogled do 3. septembra prihodnje leto.