V tretje gre rado: Stripolisfest in dnevi rajanja devete umetnosti

Na tretji izdaji Olaf Ladousse, dražba originalov, Kostja Gatnik, stripovski sejem in Darko Macan ter Nina Bunjevac kot osrednja gosta.

Objavljeno
07. oktober 2015 22.32
Izar Lunaček, Vojko Urbančič, Delo.si
Izar Lunaček, Vojko Urbančič, Delo.si

Tukajšnjim ljubiteljem stripa se, kar so pripravili v okviru ljubljanskega festivala Stripolisfest, ne zgodi pogosto. Štirje dnevi programa dogodkov na temo devete umetnosti s kar nekaj uveljavljenimi gosti od blizu in manj blizu.

Njegovo tretjo izdajo, ki jo organizatorsko podpisuje društvo Stripolis v sodelovanju s Kinom Šiška, Stripburgerjem, Pritličjem in založbo Modrijan, so z odprtjem razstave špansko-francoskega avtorja Olafa Ladoussa v Galeriji Društva likovnih umetnikov Ljubljana načeli včeraj, njegove stripovske dosežke, grafična dela in glasbila – Ladousse je tudi glasbenik in kreator glasbenih inštrumentov, pri čemer njegov zvočni inštrumentarij označujejo kot dokaj prismojeno unikaten – pa si bo mogoče ogledati še do zadnjega dne oktobra.

Danes ob 20.00 sledi dražba originalov slovenskih stripovskih avtorjev – obljubljajo izdelke avtorjev, kot so Tomaž Lavrič, Iztok Sitar, Jaka Klemenčič, Miha Hančič, Izar Lunaček, Martin Ramoveš, Igor Šinkovec in Tanja Komadina –, zatem pa risanje tujih in domačih striparjev po šipah bara (ob poskočni spremljavi didžeja). Če bo mogoče zatem kupiti tudi šipe, v programu ni definirano, a je tovrstna lanska dražba pokazala, da trženje stripovskih tabel v Sloveniji ostaja nepokrita bela lisa. Dražitelju po dražbi namreč ni ostalo takorekoč nič.

Magna Purga kot definicija alter stripa

Jutrišnji odmerek Stripolisfesta bo, znova v Pritličju in znova ob 20.00, ustregel predvsem ljubiteljem klasike, in sicer z razstavo redko videnih originalov iz vsekakor kultne Magne Purge Kostje Gatnika, vsestranskega avtorja, slikarja, oblikovalca in še kaj, tudi striparja, ki je letos sedemdesetletnik, s svojo Magno Purgo iz leta 1977 pa je uspešno trasiral pot tukajšnjega alternativnega stripa in izdajanju devete umetnosti v obliki albuma. Magna Purga je ob izidu definirala tukajšnji underground strip in ga postavila ob bok svetovnim zvezdam žanra tipa Robert Crumb in Gilbert Shelton.

Osrednji dan bo sobota, ko bodo festivalsko dogajanje raztegnili med 14.00 in 23.00. Obljubljajo stripovski sejem, na katerem bo moč kupiti tako rabljeno robo iz rok članov društva Stripoholik kot še nedotaknjene domače izdaje iz skladišč slovenskih stripovskih založb ter tuje stripe s polic striparn Buch, Oblaček in Pritličje.

Vzporedno bodo v Kinu Šiška potekali pogovori z domačimi avtorji in uredniki novih stripovskih izdaj, od Andreja Štularja prek Mateja DeCecca do Lovra Smrekarja, ki jih bo vodila urednica Stripofilije Radia Študent, Pia Nikolič, osrednja gosta pa se bosta predstavila zatem.

V fokusu: Darko Macan in Nina Bunjevac

Prvi bo ob 17.00 na vrsti Zagrebčan Darko Macan, kot zapišejo, verjetno najboljši hrvaški stripovski scenarist, ki že od osemdesetih objavlja otroške stripe v domovini, obenem pa pobira nagrade za vrhunske zgodbe izdelane za prestižne ameriške seriale, kakršni so Grendel, Cable in Star Wars.

Zadnji dve leti z Igorjem Kordejem pri največji francoski stripovski založbi Delcourt objavljata kritiško opevano serijo Nous les morts (Mi, mrtvi), ki žanr zombijade obrača na glavo prek siljenja bralca v identifikacijo z živimi mrliči. Z Macanom se bo pogovarjal stripovski avtor in filozof Izar Lunaček.

Ob 20.00 se bo predstavila še Nina Bunjevac, kanadska striparka srbskega rodu in avtorica svetovne uspešnice Očetnjava, grafičnega romana, v katerem si je poskušala priti na čisto z likom svojega očeta - rojalističnega simpatizerja, ki je sredi sedemdesetih let minulega stoletja umrl med sestavljanjem bombe za teroristični napad na jugoslovansko veleposlaništvo v Torontu.

Številnim prevodom Očetnjave v svetovne jezike se je pred nekaj meseci pridružila še slovenska izdaja pod okriljem založbe Modrijan, ki je pogovor z Bunjevčevo tudi omogočila. Njen sogovornik bo tukajšnji stripovski avtor in poznavalec zgodovine stripa Iztok Sitar.

Tretji Stripolisfest se bo po pogovoru iztekel z zvoki Počenih škafov, podalpskega swing benda, ki igra veseljaške priredbe neworleanskih džezovskih klasik v prevodu in pod taktirko Nejca Jurna.

Počeni škafi v akciji. Ilustracija: Izar Lunaček