V Zagrebu začetek največjega stripovskega festivala v regiji

CRŠ oziroma Crtani romani šou letos v znamenju Jordija Berneta, Eduarda Rissa in 30-letnice Dylana Doga ter Modesty Blaise.

Objavljeno
12. maj 2017 13.43
V. U., STA
V. U., STA
V prostorih Hrvaškega društva likovnih umetnikov (HDLU) bo danes vrata odprl največji festival stripa v regiji – Crtani romani šou (CRŠ). Letošnja 20. izdaja bo potekala pod naslovom Zagreb Comic Com. Festival bo do nedelje gostil številne mednarodno znane avtorje stripa, med njimi Jordija Berneta in Eduarda Rissa.

Kot piše na njihovi spletni strani, je festival namenjen vsem uporabnikom umetniških oblik, kot so film, oblikovanje, animacija, literatura, slikarstvo, videoigre ali digitalna umetnost, predvsem pa je edinstveno prizorišče za tiste, ki so zaljubljeni v deveto umetnost.

Ob tradicionalnem sejmu stripov bo ponudil številne razstave, predstavitve, predavanja, omizja, pogovore, delavnice in druge spremljevalne programe, s katerimi bodo zaznamovali 20. izdajo festivala.

Poleg Berneta in Rissa so udeležbo na festivalu potrdili znana stripovska avtorja François Boucq in Alfonso Font ter ekipa risarjev stripa Dylan Dog, še piše na spletni strani festivala. Boucq bo med drugim predstavil svoj novi strip Bouncer, napovedane pa so predstavitve še nekaterih novih stripovskih izdaj.

Med razstavami so organizatorji izpostavili 30 let Dylana Doga in Modesty Blaise, pa tudi razstavo hrvaških avtorjev, ki so v zadnjem letu risali za najbolj znane svetovne založnike.

V programu Stripologija bo potekala vrsta predavanj o stripu, spregovorili bodo mednarodni in hrvaški strokovnjaki za strip. Kot uvod v letošnji festival pa so že konec aprila v mediateki francoskega inštituta v Zagrebu odprli razstavo o bogati zgodovini dveh desetletij festivala.