Veličastni finale raznolikih podob

Za zaključek štiriletnega projekta se s soočenjem generacij in izrazov predstavlja 52 domačih umetnikov

Objavljeno
29. maj 2017 17.58
Dvorec Novo Celje
Brane Piano
Brane Piano
Novo Celje pri Žalcu - V Dvorcu Novo Celje je na ogled razstava slovenske vizualne umetnosti, na kateri s svojimi deli sodeluje petdeset slovenskih umetnikov z deli, ki so nastala v drugi polovici prejšnjega in v tem stoletju, med njimi številni dobitniki najvišjih domačih nagrad ter tujih priznanj.

Razstava Epilog, ki so jo bo mogoče v dvorcu ogledati ob petkih, sobotah in nedeljah med 18. in 21. uro ali po dogovoru vse do oktobra, je zaključno dejanje štiriletnega projekta Prostor, Telo in Medij v prehajanju. Zasnovala in strokovno je projekt vodila Alenka Domjan, za razstavo Epilog pa je pet kustosov dela umetnikov predstavilo v več tematsko ločenih sklopih.

Za izjemno obsežen in dolgotrajen galerijski projekt so avtorji razstave podporo našli izven nacionalnih ustanov in sicer v Zavodu za kulturo, šport in turizem Žalec, kar dokazuje, da se domača likovna stroka, kuratorstvo in kritika povsem še niso zamejili v državne ustanove v prestolnici, temveč je tovrstno produkcijsko ustvarjalnost skupaj z vrhunskim poznavanjem in kreativnostjo še mogoče najti tudi drugod po Sloveniji.

»Vodilo k temu konceptu je nedvomno gledalec,« pravi Domjanova, gledalec, ki se dandanes sooča s problemom »zaznavanja in sprejemanja sodobnih umetniških praks ob prestopu iz informativno-vidnega življenjskega sveta, v katerem se človek giblje, v galerijski prostor«.

»Zato,« dodaja Domjanova, »v Epilogu poudarjamo tiste fokuse zanimanja, ki se razpenjajo od vsakodnevnih izkušenj realnosti, do različnih preobrazb vizualnega in pomenskega v neposredno doživetje umetnosti«.

V štirih letih so v Savinovem likovnem salonu v Žalcu in v Dvorcu Novo Celje postavili 20 razstav, na katerih so umetniki različnih generacij v medsebojnih ustvarjalnih procesih raziskovali sklopa Prostor in Telo ter ju na predstavljali na različne načine (skozi sliko, kip, instalacijo, fotografijo, gibljivo sliko in performans) in estetike (od tradicionalne resničnosti videnega, estetike barvnega polja, do senzibilnosti, erotičnosti, poetike podobe, aktualnosti in kritičnosti).

Za sklepno razstavo v dvorcu so pet sklopov postavili kustosi Mojca Puncer (Telo spoznanja - 11 avtorjev), Milena Zlatar (Dotik erotike - 13 umetnikov), Alenka Domjan (Razsežnosti prostora - 10 avtorjev in Prostor družbene stvarnosti - 10 avtorjev), Andreja Rakovec (Prostor zavedanja in čustev - 9 avtorjev), pri postavitvi po so jim pomagale študentke podiplomskega študija umetnostne zgodovine Univerze Maribor Anja Iskra, Tjaša Šavorič, Natalija Cigut in Tina Ritlop.