Zadnje ustvarjalno obdobje Bogdana Borčića

V  veliki dvorani Koroške galerije likovne umetnosti (KGLU) bodo nocoj odprli razstavo del Bogdana Borčića.

Objavljeno
19. september 2014 13.01
hočevar borčič
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

Vse do 9. oktobra bodo v koroški galeriji na ogled slike iz zbirke KGLU in zasebne zbirke družine Borčić; kustos razstave je Jernej Kožar.

Bogdan Borčić je eden največjih slovenskih slikarjev 20. stoletja in prejemnik Prešernove nagrade za življenjsko delo. Njegov opus lahko v grobem razdelimo na tri ustvarjalne faze: ustvarjanje do leta 1970, ko se istočasno posveča tako grafiki kot sliki; obdobje med letoma 1970 in 1980, ko v jedkanici in akvatinti raziskuje školjko in njen prostor; ter ustvarjanje po letu 1980, ko njegovo zanimanje spet enakovredno velja grafiki in sliki, le da ta zdaj nastaja v tehniki akrila na platno.

To zadnje ustvarjalno obdobje Bogdana Borčića povzema tudi zbirka slik v KGLU. Zbirka slik je nastala v zadnjih dvajsetih letih z odkupi in donacijami in obsega 57 slik.

Razstava, ki bo postavljena v veliki dvorani KGLU, bo poleg starejših slik, ki jih hrani naša ustanova, predstavila tudi njegova zadnja dela, nastala v zadnjih letih pred smrtjo. V teh delih se kaže neverjeten umetniški zagon, lasten samo največjim mojstrom likovne umetnosti, ki tudi v slikarjevem poznem obdobju ni zamrl. V teh slikah, s katerimi je zaključil svoj ustvarjalni opus in bodo tokrat prvič na ogled javnosti, lahko prepoznamo vso umetnikovo predanost slikarskemu poklicu in nekatere nikoli prej pojasnjene skrivnosti likovne umetnosti.