Zaradi del Hirsta ob življenje že skoraj milijon živali

Pri spletnem Artnetu so na podlagi kataloga del Damiena Hirsta sešteli število živali, ki so pristale v njegovih izdelkih.

Objavljeno
14. april 2017 14.18
reut_ARTS-HIRST/AUCTION
V. U.
V. U.

Britanec Damien Hirst se v svojih avtorskih projektih že dolgo posveča temama minljivosti in smrti, rezultat so ultradrage umetnine, prodane za zneske, s katerimi je mogoče kupiti skoraj vse razen nesmrtnosti.

Za njegov izjemen finančni dosežek še vedno velja okoli 200 milijonov dolarjev, ki jih je leta 2008, tik pred izbruhom globalne finančne krize, dosegel s prodajo svojih del na dražbi pri Sotheby's.

Še pred tem je, denimo, izdelava njegovega v 8601 diamant oblečenega odlitka človeške lobanje iz 18. stoletja s pravimi zobmi in naslovom For the Love of God (Za božjo ljubezen) stala kar 14 milijonov britanskih funtov, pri prodaji, od katere so pričakovali 50 milijonov, pa se je zataknilo. V javnost je prišlo več podatkov o prodaji, a ta naposled ni bila potrjena.

Vrnitev na sceno

Umetniška blagovna znamka Hirst je med ekonomsko krizo precej tonila. Z novimi projekti je žel tudi slabe kritike, sedaj pa se, kot smo že pisali, ob podpori Françoisa Pinaulta, lastnika mnogih njegovih del in tudi sicer pomembne zbirke sodobne umetnosti, predvsem pa niza modnih znamk in avkcijske hiše Christie's, vrača na sceno.

V Pinaultovih Palači Grassi in Punti della Dogana v Benetkah je od minule nedelje na ogled njegov nov projekt Treasures from the Wreck of the Unbelievable (Zakladi z razbitin neverjetnega) z izborom kipov, ki naj bi stotisoče obiskovalcev skorajšnjega vzporednega 57. Beneškega bienala pritegnil še k ogledu teh novih Hirstovih dosežkov. Razstavo je zasnoval iz del, ki ustvarjajo vtis najdb iz morskih globin.

Pisali smo tudi, da so svojevrstno »dobrodošlico« Hirstu še pred odprtjem razstave pripravili aktivisti iz italijanske skupine Centopercentoanimalisti (v prevodu recimo Stoodstotni borci za živali), ki so pred portal Palače Grassi nasuli dobrih 40 kilogramov gnoja in Hirstu z napisom še verbalno priporočili, naj izgine iz Benetk.

Delo Mati in sin, ločena iz leta 1993 je bilo med deli, ki so Hirstu prislužila Turnerjevo nagrado. Foto: Reuter

Inventura Hirstove spletne strani

Hirst ljubitelje živali že dolgo zgraža s prepariranimi mrtvimi živalmi. S kravami, teleti ali morskimi psi, ohranjenimi v formaldehidu ali kako drugače. Ali z deli iz kril tisočev in tisočev metuljev.

Na tokratni razstavi tovrstnih del ni, a so se pri spletnem Artnetu vseeno lotili seštevanja živalskih žrtev Hirstovih projektov. Prečesali so seznam del na njegovi uradni spletni strani. Kot zapišejo, natančnega števila, denimo, mrtvih insektov ni mogoče ugotoviti, vseeno pa so prišli do vrtoglave številke.

Hirst je pri svojem delu uporabil tako mrtve živali kot tiste, ki so jih ubili namensko zaradi njegovih stvaritev. Med sesalci so našteli 13 ovc, 7 krav, 5 telet, 4 bike, 3 žrebičke, 2 prašiča, eno zebro in enega rjavega medveda. Pet ptic. Med ribami 17 morskih psov in 668 rib, ki so pripadale 38 vrstam.

Med žuželkami 850.000 muh, 45.000 insektov, pripadnikov več kot 3000 vrst, in 17.000 metuljev, pripadnikov zgolj dveh vrst. Med posameznimi deli živali (ali že predelanimi deli) so našteli 46 klobas iz svinjine, 624 notranjih organov osmih krav, 16 kravjih lobanj, 41 ribjih okostij, celo mamutovo okostje, v ta segment pa so vključili tudi omenjeno človeško lobanjo.

Končna Artnetova številka mrtvih bitij, ki so postala del Hirstovih projektov, je kar 913.450.