Znani zmagovalci natečaja Slovenia Press Photo

Najboljša fotografija in foto zgodba leta letos nista bili izbrani, prav tako žirija ni določila zmagovalne foto zgodbe v kategoriji Šport.

Objavljeno
05. junij 2017 21.49
Ma. F.
Ma. F.

Ljubljana - Letošnji natečaj Slovenia Press Photo se je danes zaključil s sklepnim dogodkom v Cankarjevem domu, kjer so razglasili avtorje zmagovalnih del ter podelili plakete in nagrade. SPP Zavod za promocijo fotografije je tudi letos prejel preko 2300 fotografij, med katerimi je mednarodna strokovna žirija v sestavi Jona Swaina, Enrica Dagnina in Darka Bandića pod predsedstvom Zohre Bensemra izbrala zmagovalne fotografije in foto zgodbe znotraj posameznih fotografij.

Najboljša fotografija in foto zgodba leta letos nista bili izbrani, prav tako žirija ni določila zmagovalne foto zgodbe v kategoriji Šport, saj je bila po mnenju strokovne žirije raven kakovosti fotografij pod pričakovanji, urejanje in informacije o fotografijah pa pomanjkljivo ali površno izvedeno.

»Odločitve nismo sprejeli zlahka, vendar ne bi bilo prav, če bi sprejeli kompromis. S tem bi predstavili napačno sliko in spodkopali status priznanj. Sploh v času, ko je novinarstvo pod tolikim pritiskom, preiskavo, kritiko in v negotovosti, je bolj kot kdaj koli prej nujno, da novinarji blestijo in vzdržujejo visok standard,« so zapisali v pojasnilu.

Na zaključnem dogodku sta bila prisotna dva člana žirije, in sicer Darko Bandić in Enrico Dagnino, ki sta posamezne zmagovalne izbore žirije individualno komentirala. Nekaj besed o sodelovanju z medijskim pokroviteljem, časopisno hišo Delo, je povedal tudi urednik Sobotne priloge, Ali Žerdin. Izbrana zmagovalna dela natečaja bodo namreč objavljena v prihajajoči izdaji Sobotne priloge, 10. junija.

Po razglasitvi je sledilo odprtje razstave zmagovalnih del v Mali galeriji Cankarjevega doma, kjer bodo na ogled do 25. junija.