Zvezdnik iz Sopranovih odkril sliko, vredno milijone

Federico Castelluccio, ki je v Sopranovih mariskoga vzel na muho, ima tudi sicer izostreno oko. Za umetnost.

Objavljeno
30. september 2014 13.35
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Italijansko-ameriški igralec Federico Castelluccio je ljubiteljem televizijske ponudbe najbolj znan kot profesionalni morilec s Sicilije z imenom Furio Giunta iz serije Sopranovi, v realnem življenju pa ima mehkejšo dušo.

Velja za poznavalca umetnosti, ki tudi sam obvlada čopič, saj je na newyorški Šoli vizualnih umetnosti (School of Visual Arts) doštudiral slikarstvo in medijske umetnosti, sicer pa se je leta 1964 rodil v Neaplju. A se je njegova družina v ZDA preselila že, ko je imel štiri leta.

Vsekakor ima dovolj izostren pogled za umetnost, da mu je, kot poroča New York Post, na eni izmed dražb v nemškem Frankfurtu padla sekira v med.

Uspelo mu je pridobiti sliko, ki jo je dražitelj ponudil kot anonimni izdelek slikarja iz 18. stoletja, a so zatem, ko jo je predstavil poznavalcem, ugotovili, da gre za delo nič manj kot enega najznamenitejših italijanskih mojstrov baročnega slikarstva Giovannija Francesca Barbierija, ki se je v zgodovino umetnosti zapisal z vzdevkom Guercino (1591–1666). Pripada tako pomembni bolonjski šoli baročne umetnosti 17. stoletja kot vzporednemu dogajanju v papeškem Rimu, kjer je prav tako deloval.

Da je mogoče s Castelluccievo sliko, katere motiv je sv. Sebastijan z značilnimi puščicami, ki mu prebadajo telo, in so tudi v njegovih umetnostnih reprezentacijah njegov neobhoden atribut, mogoče razširiti katalog znanih del tega pomembnega umetnika, so razkrili tudi s pomočjo infrardečih žarkov, rentgena in nekaterih kemičnih postopkov.

Strokovnjaki – sliko so raziskali tudi v newyorškem Metropolitanskem muzeju – so nastanek umetnine postavili v čas okoli 1632−1634, kot Guercinova pa bo po kar okoli 350 letih anonimnosti javnosti prvič predstavljena na razstavi Sveti Sebastijan: Lepota in integriteta v umetnosti med 15. in 17. stoletjem, ki jo bodo že 4. oktobra odprli na gradu Miradolo v Torinu.

Mimogrede, Castelluccio za nakup, restavriranje, analize in strokovne ekspertize slike ni odštel prav malo. Potrošil je okoli 140.000 dolarjev (dobrih 110.000 evrov), a je zdaj slika vredna milijone.