Vrnitev teksaških rockerjev

Danes zvečer bo v ljubljanksi Hali Tivoli ob 20. uri nastopil znameniti teksaški hard blues rock trio ZZ Top, ki dviguje prah že več kot 40 let v isti postavi. Pred njimi bo nastopil legendarni jugoslovnaksi rocker Dado Topić s skupino Time.

Objavljeno
16. oktober 2009 13.34
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
ZZ Top so vzorčni predstavniki teksaškega blues rocka, kateremu so v bistvu sami postavili temelje, ne pa tudi meje. Kajti trije bradači: pevec in kitarist Billy Gibbons, pevec in baskitarist Dusty Hill in bobnar Frank Beard, so se sicer držali blues rockovskega izročila, vendar pa so so dovoliti kar nekaj drznih glasbenih izletov v različne smeri.

Trio je nastal leta 1969 v mestu Houston, v ameriški zvezni državi Texas in še vedno deluje v isti postavi, do leta 2006 pa so celo imeli istega managerja in producenta Billa Hama.

V bistvu se ZZ Top ne da tehtno primerjati s kakšnimi drugimi glasbeniki, kajti tako samosvojih izvajalcev je težko najti. Vsekakor pa je nanje najdoločneje vplival blues ameriških mojstrov kot so Blind Lemon Jefferson - oče teksaškega bluesa, Freddie King, Lightin' Hopkins, Muddy Waters in John Lee Hooker in pa tudi britansko bluesovsko gibanje iz 60-let prejšnjega stoletja. ZZ Top so tudi postavili nagrobnik na enega od dveh domnevnih grobov Blind Lemon Jeffersona.

Težak blues rock so ZZ Top cepili z različnimi besedili od tematike iz vesternov, do čistega hedonizma, uživanja alkohola, preganjanja žensk, vožnje s hitrimi avtomobili in podobno ikonografijo ameriške pop kulture. Vendar pa so to počeli z dovoljšnjo mero ciničnega humorja in ne brez popolne ignorance realnosti.

Nastali so po razpadu Gibbonsovega psihadelične blues zasedbe The Moving Sidewalks, ki je izdala le ploščo Flash, in razpadu zasedbe American Blues, kjer sta igrala Hill in Beard. Skupaj so začeli igrati iz ljubezni do prvinskega bluesa, boogieja ter rocka in tako je ostalo celih 40 let. Prvi koncert so odigrali februarja leta 1970.

Nato so odpisali pogodbo z založniško hišo London Records, ki je bila tedaj tudi matična založba The Rolling Stonesov in Johna Mayalla. Njihova zgodnja albuma ZZ Top's First Album (1971) in Rio Grande Mud (1972), ki sta zelo bluesovska, so posneli v Robin Studios v Teksasu. Že na prvem albumu sooblikovali prepoznaven zvok z značilnim Gibbonsovim slogom igranja kitare in prepoznavnem vokalu od močni ritmični podlagi Hilla in Bearda. Prva uspešnica za ZZ Top je bila skladba Francine z albuma Rio Grande Mud. Druga plošča se od prvenca razlikuje predvsem po udarnejših rifih in tršem zvoku.

Že januarja 1973 so bili predskupina Rolling Stonesov na Havajih. Naslednji album Tres Hombres (1973) so posneli v Ardent Studios v Memphisu, kar se je pri zvoku tudi poznalo. Udarna skladba La Grange je bila prva uspešnica s tega odlično prodajanega albuma. Pesem govori o teksaškem bordelu z enakim imenom, ki je bil tudi tema za musical The Best Little Whorehouse. Blues skladbi Waitin' For The Bus in Jesus Just Left Chicago pa sta bili favorizirani pri oboževalcih in na rock radijih. Plošča je dosegla osmo mesto po prodaji in bila prva zlata plošča za skupino.

Ves čas pa je bilo za skupino značilno, da je veliko nastopala v živo in si tako že zelo zgodaj začela ustvarjati močno bazo oboževalcev. Že leta 1974 so se ZZ Top prelevili iz barske skupine v stadionsko atrakcijo, ki je bila sposobna na stadion privabiti 80.000 ljudi. Takrat so v Austinu odigrali koncert, kjer so se jim pridružili še Santana, Joe Cocker in Bad Company.

Fotografija s tega koncerta krasi naslovnico naslednjega izvrstnega albuma Fandango! (1975). Album je pol studijsko in pol v živo posnet, skladba Tush pa je postala prvi top 40 singel za ZZ Top. Skupina je leta 1976 imela svetovna turnejo Taking Texas To The People. S sabo so vlekli kar 75 ton opreme, kakor tudi nekatere teksaške živalske vrste: bizona, klopotače, jastrebe …

Na petem albumu Tejas (1977) se skupina poigrava s countyjem in izvaja za njih neznačilne, skoraj art-rock skladbe. Tokrat so besedila bolj lirična, saj je manj preprostih pesmi o avtomobilih, ženskah in pivu. Z albuma Deguello (1979), ki so ga izdali pri založbi Warner Brothers so nanizali kar nekaj uspešnic Cheap Sunglasses, Fool For Your Stockings, I'm Bad, I'm Nationwide ter predelava I Thank You (Sam and Dave) so postale železni repertoar skupine.

Plošča El Loco (1981) in z nje singla Tube Shake Boogie ter Party On The Patio je še bolj popularizirala skupino. Na plošči so prvič uporabili sintetizator in druge neobičajne elektronske učinke. V 80-ih letih prejšnjega stoletja so ZZ Top odkrili sintetizatorje, in MTV je odkril ZZ Top. Novi oboževalci so bili ne le ljubitelji bluesa, temveč tudi rocka, boogieja, disca in novega vala.

Eliminator (1983) pa je ZZ Top izstrelil med svetovne mega zvezde. Do danes je le-ta najbolje prodajan album skupine, saj je desetkrat platinast, preko 10 milijonov prodanih izvodov ter tri velike uspešnice Gimme All Your Lovin', Sharp Dressed Man in Legs, ki je še vedno največja uspešnica zasedbe. Naslovnico krasi rdeč Ford Coupe, letnik 1933 (poimenovan Eliminator), ki se pojavi tudi v video spotih skupine. Na prvi podelitvi MTV video nagrad leta 1984 osvojijo ZZ Top nagrado za najboljši video skupine (Legs) in najboljšo režijo (Sharp Dressed Man).

Sledil je album Afterburner (1985) s štirimi uspešnicami Sleeping Bag, Stages, Rough Boy in Velcro Fly. Na naslovnici se tokrat pojavi avtomobil Eliminator v obliki vesoljske ladje. Recycler (1990) je zadnji studijski album, ki ga je skupina izdala pri založbi Warner Records. Značilen zanjo je prvoten ZZ Top zvok z začetka kariere – enostavnejši blues zvok kitare in manj sintetizatorjev. Čeprav je plošča dosegla platinasto naklado, ni nikoli presegla prodaje prejšnjih dveh. Burger Man, My Head's In Mississippi in Give It Up so le tri uspešnice s plošče. Skladba Doubleback se pojavi v filmu Back To The Future 3. Skupina je bila istega leta na svetovni turneji.

Nato podpišejo pogodbo za pet albumov z založbo RCA. Antenna (1994) je že sedmi album, ki doseže platinasto prodajo, kar je več kot naslednja dva Rhythmeen (1996) in XXX (1999). Slednji sovpada s tridesetletnico skupine. Vseeno pa najbolj uživajo v igranju na koncertih. ZZ Top so do dandanes ena najbolj atraktivnih živih koncertnih skupin. Mescalero (2003) je bila zadnja izdana plošča za RCA. Plošča vsebuje skrito pesem, predelavo As Time Goes By. Chrome, Smoke & BBQ (2003) je odlična škatlica štirih albumov, na katerih so zbrane skladbe izdane pri prvih dveh založbah. Izdelek vključuje tudi nekaj b-side skladb, radijsko promocijo iz leta 1979, žive posnetke in nekaj miksov njihovih največjih MTV uspešnic ter za poslastico še tri skladbe iz obdobja Gibbonsove skupine The Moving Sidewalks.

Leta 2004 so ZZ Top sprejeli v Rock and Roll Hall of Fame. Uvodni govorec je bil Keith Richards, ZZ Top pa na prireditvi odigrajo svoji najbolj značilni skladbi La Grange in Tush.

Lani so ZZ Top praznovali izid prvega uradnega koncertnega devedeja, naslovljenega Live From Texas s svetovno premiero in dobrodelno dražbo v Hard Rock Cafe v Houstonu. Koncert je bil posnet v Teksasu novembra 2007. Lani julija je skupina najavila, da bo s producentom Rickom Rubinom posnela novo ploščo, s katero bodo skušali zveneti kot nekdaj. Letos julija pa so ZZ Top nastopili v oddaji Storytellers na VH1, s čimer so obeležili štirideset let delovanja skupine.
Če ZZ Top ne bi bilo, bi jih bilo treba izmisliti.