Z vrhuncem na koncu

Drevi se končuje ena največjih poletnih prireditev pri nas, Festival Ljubljana. Na letošnjih festivalskih prireditvah je nastopilo več kot 2500 umetnikov iz 23 držav, prireditve pa si je ogledalo več kot 70.000 obiskovalcev.

Objavljeno
27. avgust 2009 12.11
Festival Ljubljana
Marijan Zlobec
Marijan Zlobec
Drevi se končuje ena največjih poletnih prireditev pri nas, Festival Ljubljana. Njegov direktor in umetniški vodja, tudi predsednik Evropskega združenja festivalov, Darko Brlek je na zadnji tiskovni konferenci v Križankah podrobneje predstavil zaključno poročilo Festivala Ljubljana 2009. Na letošnjih festivalskih prireditvah je nastopilo več kot 2500 umetnikov iz 23 držav, prireditve pa si je ogledalo več kot 70.000 obiskovalcev.

Festival se je začel 6. julija in je potekal na trinajstih prizoriščih. Do konca festivala se bo skupaj zvrstilo 73 prireditev različnih zvrsti. Stroški za letošnji program znašajo približno 2.300.000 evrov, kar je dvajsetkrat manj kot v Salzburgu in enajstkrat manj kot tam pridobijo samo s prodajo vstopnic, da ne omenjamo njihovih bogatih sponzorjev, ki skupaj zberejo več milijonov, kot stane ves ljubljanski festival.

 

Kot smo na teh straneh že poročali, se festival končuje z nastopom znamenitega Boljšoj teatra, z Jevgenijem Onjeginom Petra Iljiča Čajkovskega v novi, nekonvencionalni postavitvi mlajšega ruskega režiserja Dmitrija Černjakova. Drevi je še zadnja priložnost za njen ogled.

 

Letošnji Ljubljanski poletni festival se je začel v Cankarjevem domu s plesno predstavo Balet Pink Floyd milanske Scale. Sledile so številne prireditve, med njimi so še posebej odmevali koncert opernih arij svetovno znanega tenorista Ramona Vargasa z orkestrom Slovenske filharmonije, koncert Londonskega simfoničnega orkestra z Valerijem Gergijevim, Praškega simfoničnega orkestra in violončelista Gautiera Capuçona, združena Simfonični orkester RTV Slovenija in Orkester Pikardije ter koncert klarinetista Mateta Bekavca. Tu so še koncerti in predstave Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije in violončelista Aleksandra Rudina, Verdijeve Traviate v izvedbi SNG Opera in balet Maribor, gostovanje vrhunskega zbora Kamer iz Latvije, muzikal Do nazga Zagrebškega mestnega gledališča Komedija, koncert tradicionalne kitajske glasbe, plesno-pevska predstava Ruskih kozakov, večer sodobnega flamenka, tradicionalni koncert Vlada Kreslina in koncert Gilberta Gila.

 

Festival Ljubljana je v koprodukciji s SNG Opero in baletom Ljubljana pripravil premiero Haydnove opere Apotekar - ob letošnjem svetovnem Haydnovem letu ob dvestoti obletnici skladateljeve smrti - v novem slovenskem prevodu Jožeta Stabeja ter režiji Rocca in pod taktirko dirigenta Uroša Lajovca. (Predstavo bodo dvakrat ponovili septembra, prav tako na Ljubljanskem gradu).

 

Na sporedu so bili tudi številni komorni koncerti, delavnici za otroke, enodnevna pevska šola, okrogla miza v sodelovanju s Primorsko univerzo, projekt Mahler-odkritja je nastal v sodelovanju z mednarodno univerzo Alpe Adria v Celovcu. Tradicionalno pod okrilje festivala spadata mednarodna likovna kolonija, letos že dvanajsta, in Film pod zvezdami v sodelovanju s Kinodvorom.

 

Prireditve Festivala Ljubljana so odmevale v številnih medijih doma in na tujem (v Italii, Avstriji, Nemčiji, na Hrvaškem in drugod). Doslej so že zbrali 550 različnih zapisov. Prvič letos so vse prireditve Festivala Ljubljana na posebnem blogu v kritičnih zapisih spremljali študentje muzikologije.

 

V prihodnje Festival Ljubljana z Veroniko Brvar na čelu pripravlja program glasbenega cikla Mladi virtuozi. Letošnji bo prvič mednarodno obarvan; prvi koncert bo 20. oktobra, sledilo bo še šest koncertov, na katerih bomo skupaj slišali kar triindvajset mladih vzhajajočih glasbenih zvezd.

 

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela