Za ilustratorko Alenko Sottler zlato jabolko

Večkrat nagrajena slovenska ilustratorka Alenka Sottler je na svetovnem bienalu otroške ilustracije, ki med 7. septembrom in 26. oktobrom poteka v Bratislavi, prejela še eno priznanje, zlato jabolko za ilustracije v knjigi Pepelka.

Objavljeno
12. september 2007 14.25
Alenka Sottler
Bratislava - Večkrat nagrajena slovenska ilustratorka Alenka Sottler je na svetovnem bienalu otroške ilustracije, ki med 7. septembrom in 26. oktobrom poteka v Bratislavi, prejela še eno priznanje, zlato jabolko za ilustracije v knjigi Pepelka. Doslej je slovenska ilustracija to visoko nagrado prejela le enkrat - pred 22 leti je bila nagrajena Marija Lucija Stupica, je sporočila Karin Božič, zunanja sodelavka ilustratorke iz Ateljeja Sottler.

Predstavilo kar 2740 ilustracij 387 ilustratorjev iz 38 držav

Zlato jabolko je eno od petih najvišjih priznanj bienala, o katerem je odločala 10-članska žirija. Grad Prix je prejel nemški ilustrator Einar Turkowski. Bienale v Bratislavi je poleg bolognjskega sejma najpomembnejša in največja predstavitev otroške knjižne ilustracije na svetu. Na njej se predstavlja kar 2740 ilustracij 387 ilustratorjev iz 38 držav.

Letos poleg Sottlerjeve na njej razstavlja še 12 slovenskih avtorjev: Suzi Bricelj, Mojca Cerjak, Polona Lovšin, Andreja Peklar, Arjan Pregl, Petra Preželj, Daša Simčič, Rudi Skočir, Damjan Stepančič, Ana Šalamun, Emi Vega in Alenka Vidrgar.

Alenka Sottler, rojena leta 1958 v Ljubljani, je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 1981 je prejela študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo. Slikyrsko specialko je zaključila leta 1983, odtlej dela kot svobodna umetnica.
V letih po študiju je ilustrirala 45 knjig in se predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, predvsem v tujini. Letos je poleg zlatega jabolka prejela tudi Levstikovo nagrado, prav tako za ilustracijo.