Začel se je 12. festival Zlata paličica

V Gledališču za otroke in mlade Ljubljana (GOML) se je začel 12. mednarodni festival igranih predstav za otroke in mlade poklicnih gledališč, poklicnih gledaliških skupin in posameznikov Zlata paličica.

Objavljeno
19. marec 2007 11.40
Pesnik, prevajalec esejist Milan Dekleva
Ljubljana - V Gledališču za otroke in mlade Ljubljana (GOML) se je začel 12. mednarodni festival igranih predstav za otroke in mlade poklicnih gledališč, poklicnih gledaliških skupin in posameznikov Zlata paličica. Uvodoma je direktor gledališča Iztok Valič prebral slovensko poslanico, ki jo je ob svetovnem dnevu gledališča za otroke in mlade, 20. marcu, letos prvič napisal pesnik, pisatelj in dramatik Milan Dekleva. Kot prvi so na oder stopili Ptujčani s predstavo Kokolorek. Tekmovalno predstavo v izvedbi Mestnega gledališča Ptuj je režiral Matjaž Latin.

Dekleva je v poslanici, ki jo je naslovil Oder, trebušček sveta, med drugim zapisal: "Gledališki oder je podoben maminemu trebuščku. Za zaveso, ki ni nič drugega kot koža odra, nastaja novo življenje."

"Tistega, kar vam bo povedala predstava, vam ne more vzeti nihče: svoboda domišljije je svoboda vaših src, je hrepenenje, da bi se dotaknili vsega, kar je. Ne zato, da bi se ga polastili, ampak, da bi se z njim igrali in ga v igri vzljubili," še zapiše Dekleva.

Junak predstave Kokolorek avtorja Rokgre je možic iz črt, kot ga zna narisati vsak otrok. Zmeraj zvedavi Kokolorek, utelesi ga Aljoša Ternovšek, ki ga je nekdo narisal na tablo, potem, ko nenadoma oživi, na odru počne vse vrste vragolije.

V tekmovalni program festivala je selektorica Mojca Kreft uvrstila skupaj deset predstav slovenskih gledališč, spremljevalni program pa bo ponudil še štiri predstave tujih teatrov. Festival se bo zaključil v nedeljo, 25. marca, s podelitvijo nagrad in hrvaško predstavo Bum Tomica Male scene iz Zagreba.

Strokovna žirija bo podelila sedem nagrad, ob nagradah za najboljšo predstavo ter za najboljšega igralca in igralko še štiri nagrade po lastni presoji. Prve tri nagrade so stalnica, pri preostalih štirih nagradah pa ima žirija proste roke in jih lahko podeli denimo za režijo, scenografijo, kostumografijo, luč, ton, malo vlogo ali najbolj inovativno predstavo, je pred dnevi na novinarski konferenci pojasnil Valič.