Začenja se prvi festival strpnosti

Mini teater, Judovski kulturni center Ljubljana in zagrebška podružnica judovskega filmskega festivala v štirih dneh pripravljata filmske projekcije, pogovore in koncerte.

Objavljeno
02. februar 2015 14.50
Je. K., kultura
Je. K., kultura

V zadnjem času je v medijih precej odmevala sedemdesta obletnica osvoboditve koncetracijskega taborišča Auschwitz, o čemer smo poročali tudi v Delu.

V kontekstu spomina na nacistična grozodejstva in z mislijo na nestrpnost danes se danes pričenja prvi festival strpnosti. Pomemben del programa, ki ga organizirajo Mini Teater, Judovski kulturni center Ljubljana in Združenje judovskega filmskega festivala (JFF) Zagreb, je posvečen filmskim projekcijam, ki pa jih organizatorji prepletajo s pogovori, predavanji, glasbenimi in razstavnimi dogodki.

Med ključne dogodke na festivalu sodi jutrišnje izobraževalno jutro o holokavstu s hrvaškim producentom, ki deluje v Hollywoodu, in oskarjevcem ter preživelo žrtvijo holokavsta Brankom Lustigom. Po projekciji filma Teci, teci deček (2013) režiserja Pepeja Danquarta bo z Lustigom potekal pogovor, spregovoril bo tudi o svojih taboriščnih izkušnjah.

Na festivalu bo predaval tudi znameniti stripar in grafični oblikovalec Mirko Ilić, ki sodeluje tudi pri razstavi Antimasonski plakati. Prispeval bo namreč dela, ki jih ima v lasti in s katerimi so Nemci leta 1941 v okupiranem Beogradu spodbujali sovraštvo do Srbov do Judov. Umetnik bo razstavo odprl skupaj z direktorico Muzeja novejše zgodovine Kajo Širok.

Pod vodstvom predsednika festivala Branka Lustiga se je festival v zadnjih desetih letih razvijal v regionalnem kontekstu - v Zagrebu, na Reki, v Beogradu, na Dunaju, v Sarajevu, Cetinju in zdaj tudi v Ljubljani. Vse sodelujoče pri projektu povezuje ideja strpnosti, enakosti in razumevanje različnosti.

Organizatorji in sodelavci festivala so prepričani, da se grozovitosti v imenu nestrpnosti in ideologije ne smejo nikoli več ponoviti. Opozarjajo, da sovraštva tudi danes ni konec. Če so bili glavne tarče nestrpnosti včasih Judje, so danes preganjanja deležne tudi številne manjšine, kot so skupnosti LGBT, romske ali druge narodnostne manjšine, politično drugače misleči in drugi.

Brezplačne vstopnice si lahko zagotovite na blagajni Mini teatra.