Začetek šeste sezone

Tradicionalni Postojna Blues Festival bo v šesti sezoni na četrtkovih koncertih ob 20.30 v Jamskem dvorcu pri Postojnski jami predstavil pet zvenečih imen svetovnega bluesa. Za začetek koncert blues pevvca Tada Robinsona.

Objavljeno
21. oktober 2009 19.23
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Kot je že običajno Postojna Blues Festival, ni nek čistunski blues projekt, temveč dopušča precejšnjo paleto izvajalcev, ki mejijo na blues in kot je že navada, se vedno potrudijo povabiti v Postojno tudi blues izvajalce. Kajti blues seveda ni le moška zadeva. Festival si je v preteklih sezona že našel zvest krog ljubiteljev, ki se vedno znova vračajo v Postojno na mesečno porcijo bluesa.

Festivalsko sezono bo danes odprl Tad Robinson, čuten soul tenor, ki je obenem tudi izjemen blues orgličar. Skupaj z virtuoznim kitaristom Alexom Schultzem in spremljevalno skupino ponujata pravo simfonijo blues zvokov.

Gotovo bo posebno atraktiven koncert srbske blues kitaristke Ane Popović 26. novembra. Odraščala je v Beogradu ob poslušanju očetove bogate blues in soul zbirke. Pri petnajstih je prvič prijela v roke kitaro in takoj podlegla njenim čarom. Njen oče ji je pri prvih glasbenih korakih pomagal, vendar je kmalu ugotovil, da hčerin naravni talent presega njegove sposobnosti. Ana je v vaje kitare vložila dušo in srce ter presenetila učitelja s svojim napredkom in hitrim razvojem lastnega stila.

Vsekakor pa bo vrhunec sezone koncert skupine Nine Below Zero 21. januarja naslednje leto. Dennis Greaves vodi skupino, igra kitaro in poje bolje kot kdajkoli v karieri, ob njem stoji mogočna ritem sekcija, basist Gerry McAvoy in bobnar Brendan O'Neill. Čez to ritem sekcijo se razpenjajo prepoznavne orglice Marka Felthama, ki od januarja 2001 ponovno igra z Nine Below Zero in je bil tudi njihov ustanovni član.

V Postojno prihaja 25. februarja naslednje leto skupina Cherry Brakewells, za katero bi lahko rekli, da se je formirala na napačnem kraju ob napačnem času. Dekliški rock blues trio iz Londona bi se verjetno bolj počutil doma v Memphisu ali Louisiani tam nekje okoli leta 1966, tudi njihovi vplivi izvirajo pretežno iz šestdesetih ali sedemdesetih let, saj so to The Jimi Hendrix Experience, Cream ali Led Zeppelin.

Zadnji koncert sezone bo 25. marca naslednje leto, ko bo pela Sharrie Williams, za katero trdijo, da bluesa ne poje, ampak ga živi. Odraščala je v Michiganu, skozi celotno otroštvo je bila obdana z glasbo in petjem. S pričetkom igranja v skupini Wise Guys se je začela pojavljati v znanih blues klubih v Chicagu. Na njeno glasbeno izražanje so najbolj vplivale Koko Taylor, Etta James, Pattie Labelle, Aretha Franklin in legendarna Billie Holiday. Sharrie goji edinstven glasbeni stil rockin' gospel bluesa, ki je obdan z močnim in energičnim vokalom in aranžmaji, ki se dotaknejo duše.

Tad Robinson in Alex Schultz za začetek


Tad Robinson je eden zanimivejših vokalistov na blues sceni in je tudi izjemen blues orgličar. Rodil se je 24. junija 1956 v New Yorku. V svoji prvi skupini z imenom Hesitation Blues Band je Tad pričel igrati leta 1976, ko je študiral v Bloomingtonu. Leta 1982 se je preselil v Chicago, kjer je tri leta konstantno nastopal na največji svetovni klubski blues sceni. Pozneje je nastopal na koncertnih prizoriščih, kot so Buddy Guy’s Legends, The Chicago Blues Festival, B.L.U.E.S., The Wise Fools Pub in mnogih drugih. Večkrat je bil na turnejah po Evropi, Kanadi in Izraelu, nastopil pa je tudi v dveh filmskih uspešnicah s Tommyem Lee Jonesom v filmu Under Siege, kot član filmske blues skupine, njegovo glasbo pa je bilo slišati tudi v A Perfect Murder z Michaelom Douglasom v glavni vlogi.

Z albumom Did You Ever Wonder? (Severn 2004) je izdal svoj najboljši glasbeni izdelek in pričel večletno sodelovanje s kitaristom Alexom Schultzem, ki je bil tudi producent plošče, s katero sta bila tudi nominirana za nagrado W. C. Handy. Skupaj sta nastopala na številnih festivalih v ZDA in Evropi in sodelovala na plošči iz leta 2007 A New Point Of View.

Alex Schultz se je rodil leta 1954 v New Yorku in se je že zelo zgodaj posvetil mestni zapuščini jazza. Skupaj s kitaristom Georgeom Barnesom je študiral na Berklee College of Music v Bostonu. Zgodnji kontakti z B. B. Kingom, Jamesom Cottonom in The Butterfield Blues Band so zasadili semena ljubezni do bluesa za vse življenje. Leta 1979 se je preselil v Los Angeles, kjer se je uveljavil kot basist in kitarist. Hitro je pridobil izkušnje na turnejah, kjer je leta 1986 nastopal v Antone’s v Austinu, Texas in si oder delil z Jerry Lee Lewisom, Albertom Collinsom, Coco Montoya, Debbie Davies, Finis Tasby, Steve Samuels, Robom Riom in drugimi blues velikani.