Zakrajšek v Ilirski Bistrici

V prostorih knjižnice Makse Samsa v Ilirski Bistrici bo od četrtka 22. februarja razstavljal svoja likovna dela mednarodno priznani slovenski akademski slikar Leon Zakrajšek. V ustvarjanju predstavlja izkušnje z zahodno in vzhodno kulturo.

Objavljeno
19. februar 2007 01.10
Akademski slikar Leon Zakrajšek
Ilirska Bistrica – V sklopu občinskega meseca kulture bo v prostorih knjižnice Makse Samsa od četrtka 22. februarja razstavljal svoja likovna dela mednarodno priznani akademski slikar Leon Zakrajšek.

V likovnem ustvarjanju ta mednarodno priznani umetnik »na enkraten način uresničuje izkušnji dveh kultur – zahodne, ki mu je bila dana in posredovana z okoljem, v katerem se je rodil, ter vzhodne, ki jo je spoznal na svoji poti k samemu sebi«.

V Zakrajškovih delih se prepletajo različni kulturni vplivi

Zakrajškova abstraktna dela so enostavna, a vendar nosijo modrosti slovenske, evropske ter kitajske in japonske kulture. Kaligrafski sledovi prečiščene enostavnosti in koncentracije se zdijo kot da izzvenijo v zenovsko popolnost.

Avtor v svojih delih izraža izredno sposobnost izbora in kombiniranja objektov, ki jih konkretizira s pomočjo estetskega čuta in raznovrstnih tehnik v kvalitetna umetniškega dela.

Umetnik črpa tudi iz časov pradavnine

Umetnik črpa iz neizčrpnega pra-vira, iz obilja spoznanega, prebranega filozofskega, literarnega materiala, iz prirojenih vedenj, ki segajo v pradavnine zavedanja človeka. To je velika dediščina starodavnih kultur in družb, v katerih so bile funkcije povezav med simboli dobro znane in razumljive. Danes pa pomena številnih ne poznamo več. Ravno zaradi tega je razlaga Zakrajškovih del lahko izredno težavna. Pogosto se moramo pri avtorjevih delih spoprijeti s predstavami, za katere se, vsaj na podlagi sodobnega znanja, zdi, da nimajo zveze z dejstvi in ne temeljijo na njih.

Leon Zakrajšek se je rodil 26.3. 1962 v Ljubljani. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Z izpopolnjevanjem je nadaljeval na Centre Internacional de Recerca grafica-Calella v Španiji leta 1988 ter kot štipendist japonske vlade na Tama Art University v Tokiu in v privatnih ateljejih za grafiko Hanga Kobo-Seya-ku (mentor Harumi Sonoyama) in pri mojstrih lesoreza: Fumio Kitaoka, Yuki Rei in Seiko Kawachi med leti 1997 in 1998.

Otvoritev razstave likovnih del Leona Zakrajška se bo začela v ilirsko-bistriški knjižnici Makse Samsa v četrtek 22. februraja ob 18 uri.

Več o umetnikovih delih si preberite na njegovi spletni strani.