ZDA zaprosile za izročitev Polanskega

Švicarske oblasti so potrdile, da so Združene države Amerike uradno zaprosile za izročitev režiserja Romana Polanskega. Zvezdnik se bo ob morebitni odobritvi na odločitev lahko pritožil.

Objavljeno
23. oktober 2009 13.06
An.B.
An.B.
Bern - Švicarske oblasti so potrdile, da so Združene države Amerike uradno zaprosile za izročitev režiserja Romana Polanskega. Polanski je v združenih državah iskan vse od leta 1978, ko je po priznanju, da je imel spolne odnose z mladoletnim dekletom zbežal iz države. Režiserju poljskega rodu so pred kratkim zavrnili prošnjo, da bi ga proti plačilu varščine izpustili.

 

Švicarsko pravosodno ministrstvo je sporočilo, da se bo Polanski ob morebitni odobritvi ameriške prošnje na odločitev lahko pritožil. "Ameriško veleposlaništvo v Bernu je izpolnilo vse obrazce in izkoristilo 40-dnevni rok, ki ga bilateralni sporazum med državama določa pri izročanju oseb," so obrazložili v sporočilu za javnost.

 

Züriške oblasti bodo morale zaslišati Polanskega in o tem obvestiti Američane. Na podlagi zahtevka za izročitev in izkazov Polanskega bo urad potem "odločil, ali je ali ni primerno izpeljati njegovo izročitev ZDA". Po odločitvi urada se bo Polanski v 30 dneh lahko pritožil na zveznem kazenskem sodišču v Lausanni.